blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Duman, Leven en werk van winti duman Elly Purperhart

door Els Moor

Elly Purperhart was lang Surinames bekendste winti duman. Jarenlang kregen duizenden mensen op oudejaarsdag op het Onafhankelijkheidsplein een ritueel kruidenbad van misi Elly. Met haar switiwatra ging men schoon het nieuwe jaar in. In haar lange loopbaan heeft Elly Purperhart veel nood opgeheven bij mensen en zij heeft historisch beladen plekken in Paramaribo spiritueel gereinigd.

 

elly-purperhart-biografie

Oud-president Ronald Venetiaan biedt Elly Purperhart het eerste exemplaar van haar biografie aan

Chandra van Binnendijk schreef  Duman, Leven en werk van winti duman Elly Purperhart dat uitgegeven is door NAKS, Organisatie voor gemeenschapswerk, ingeleid door Siegmien Staphorst. Honderd jaar lang, vanaf 1876, was winti verboden in Suriname. Het was een illegale activiteit die ver buiten Paramaribo werd uitgeoefend. Aan christenen werd het streng verboden zich bezig te houden met winti. De winti-vijandige opinie verandert in de tweede helft van de vorige eeuw. Wie Eegie Sanie heeft zich daarvoor beijverd, de wet op afgoderij werd afgeschaft. Nog steeds gaan er stemmen uit de gemeenschap op tegen winti. Daarom is het goed dat dit boekje is uitgebracht. Het is een aantrekkelijk boek met veel functionele illustraties, zeven korte hoofdstukken over het leven en werk van Elly Purperhart en haar betekenis voor de Afro-Surinaamse cultuur en over het slavenschip Leusden dat in 1737 verging bij de monding van de Marowijnerivier. De bemanning liet 664 Afrikanen verdrinken die als slaaf verkocht zouden worden. Elly Purperhart organiseerde in 2013 herdenkingsactiviteiten in verband met deze ramp.

Voor onderwijsmensen, studenten en andere geïnteresseerden in winti is het goed dat er in het boek een woordenlijst staat in alfabetische volgorde waarin alle termen die verband houden met winti worden verklaard. Duman, Leven en werk van winti duman Elly Purperhart is een boek over belangrijke religieuze en culturele activiteiten vanuit de Afro-Surinaamse cultuur bekeken. Het is prima dat Chandra van Binnendijk meningen gevraagd heeft van anderen in hoofdstuk 7. Een inspiratiebron voor anderen zoals Ilsemarie Hajary (1944-1994), Robert Wijdenbosch (1946-2006) en dominee Karel Zeefuik. Geen discriminatie maar begrip, ook vanuit andere religies. Vorm, lay-out, taal en inhoud zijn eenvoudig en aantrekkelijk, vooral binnen onze multiculturele samenleving. Elly Purperhart is een bijzondere vrouw die het tot haar missie gemaakt heeft Surinamers te leren omgaan met hun culturele bagage. Dat is ook het geval met Chandra van Binnendijk die zich via haar boek en artikelen inzet voor begrip van onze multiculturele en multireligieuze samenleving. Grantangi Chandra, zoals jij de medewerkers van het boek bedankt, zo bedanken wij jou voor deze culturele topper!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter