blog | werkgroep caraïbische letteren

Radika 50 jaar

door Anand Radhakishun

Op 9 september 1962 realiseerde Shew S. Radhakishun 1 (één) van zijn dromen RADIKA (Radio Diehaat Kie Awaaz = De Stem Van Het Distrikt) “in the middle of nowhere” op de plantage Beekhuizen aan Het Pad van Wanica nummer 51.

Sinds juli 1960 was het gezin Shew S. Radhakishun al verhuisd naar Het Pad van Wanica (Pappa, Mamma, Mahindra, Chitra Radjen en de net geboren Anand). Daarna is het gezin uitgebreid geworden met Prem, Suresh en Nirmala.

RADIKA heeft turbulente tijden gekend. Midden jaren zestig werden er regelmatig brandaanslagen gepleegd en in de nacht van 23 op 24 juni 1971 is het bedrijf verbrand. In diezelfde nacht overleed te Winschoten in Nederland ook de oprichter, Shew Shawh Radhakishun.

RADIKA werd weer opgebouwd en werd in 1982 wederom door het noodlot getroffen. Op instigatie van D.D.-Wanted werd het bedrijf kapotgeschoten (opgeblazen) p 08 december 1982.

Nu heeft de N.V. RADIKA ook tv-rechten en vandaag bestaat het bedrijf ondanks alles 50 jaar. Na de SRS en Apintie is RADIKA daarmee één van de oudste rtv-media van Suriname !

Bij leven was mijn vader, Shew Shawh Radhakishun, 28 augustus jongstleden 88 jaar geworden en ik weet zeker dat er dan vandaag een feest was geweest dat zijn weerga niet had gekend.

on 09.09.2012 at 15:20
Tags: /

1 comment to “Radika 50 jaar”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter