blog | werkgroep caraïbische letteren

Chinese immigratiedag

Vandaag, dinsdag 20 oktober 2015, is het de officiële Chinese immigratiedag in Suriname. Chinezen vormen een van de kleinere etnische groeperingen in Suriname (ca. 1,7% van de bevolking). De komst van de eerste Chinezen naar Suriname dateert van het begin van de 19e eeuw.

China schenkt Suriname 1000 huizen

door Gilliamo Orban
.
Paramaribo – De volksrepubliek China schenkt duizend woningen aan Suriname. Dat zei ambassadeur Yang Zingang van China in Suriname zaterdag bij de overdracht van 109 woningen te Richelieu in Commewijne. De diplomaat voegde hieraan toe dat in de afgelopen jaren de verhouding tussen de twee landen is versterkt op het gebied van onder meer woningbouw, wegenaanleg en onderwijs. “Ik wil een Olympisch motto aanhalen om deze verhouding te beschrijven en dat is hoger, sneller en sterker.”

adhin_en_yang_zingang_bin_overdracht_100_huizen_te_richilieu_Detailfoto

Ambassadeur Yang Zingang van China (links) en vicepresident Ashwin Adhin zaterdag bij de overdracht van 109 woningen te Richelieu. Foto: dWT.

In een gesprek met de Ware Tijd zegt minister Siegfried Wolff van Openbare Werken dat de overeenkomst voor de duizend huizen waarschijnlijk deze week wordt ondertekend. De woningen zullen verrijzen te Richelieu, Altona en Weg naar Zee. Met de bouw zal gestart worden in het laatste kwartaal van 2016 en het zou anderhalf jaar kunnen duren voordat het project zal zijn afgerond. Te Weg naar Zee zullen 350 woningen gebouwd worden, terwijl in Altona en Richelieu elk 325 woningen zullen verrijzen. Terrein en nutsvoorzieningen komen voor rekening van Suriname.

Te Richelieu heeft het aannemingsbedrijf Dalian de afgelopen week 324 drie- en tweekamer woningen opgeleverd en 109 mensen hebben zaterdag een sleutel gekregen. De rest van de woningen zal binnen twee maanden betrokken kunnen worden, omdat bij sommige huizen de infrastructuur, zoals een verharde weg, nog aangelegd moet worden. Het project heeft ongeveer 47 miljoen US dollar gekost en is gefinancierd door een lening van Suriname bij China. Op het project is er ook ruimte voor onder meer scholen en recreatie.

[uit de Ware Tijd, 19/10/2015]

 

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter