blog | werkgroep caraïbische letteren

Het succes van Prinses Ivana gaat voort

Paramaribo – Behalve in Suriname kunnen ook kinderen op het eiland Aruba genieten van het kinderverhaal Prinses Ivana. Het boek, geschreven door vertelkunstenaar Hilli Arduin, is in het Papiaments vertaald. Arduin die momenteel op Aruba vertoeft, heeft de launch van de vertaalde versie meegemaakt. De schrijfster heeft aldaar in het Papiaments het verhaal aan de Arubaanse kinderen verteld.

Aruba

Arduin: “Ik heb tijdens een conferentie van Caribische Schrijvers, de Arubaanse Olga Buckley en Desiree Schorea, leren kennen. Tijdens gesprekken met dit tweetal werd de mogelijkheid geopperd het boek te vertalen. Volgens Buckley en Schorea zou het thema het ook goed doen op Aruba. Dit duo heeft het boek vertaald en Unoca, een niet-commerciële Arubaanse uitgever heeft Prinses Ivana, in het Papiaments uitgegeven.” Momenteel wordt op het eiland Aruba het Kinderboekenfestival (KBF) gehouden, waar de schrijfster Arduin ook aan participeert. “Op vrijdag 25 oktober is het vertaalde boek gepresenteerd en in perfect Papiaments heb ik over het boek verteld. Het vloeiend spreken van Papiaments, heb ik te danken aan mijn kinder- en jeugdjaren die ik op Curaçao heb doorgebracht. Het KBF op Aruba is echt geweldig”, zegt Arduin. “De ontvangst is goed en de kinderen reageren ook enthousiast. Wat ik gemerkt heb is dat de schrijvers uit Nederland, Curaçao, Bonaire en uit Suriname met veel égards op de scholen worden ontvangen. Hier is het concept anders dan in Suriname. De opening is groots bij de bibliotheek, maar dan gaan de schrijvers naar de scholen om onder meer over hun werken te vertellen. De leerlingen zijn helemaal voorbereid op het gebeuren. Als je op de scholen aankomt, hangt je foto levensgroot en de leerkrachten maken er een hele leuke bijeenkomst van.”

Tweede druk Ivana

Naast Aruba gaat het succes van het kinderboek Ivana ook voort in Suriname. De tweede herziene druk van het boek is door Vaco uitgebracht. Voorafgaand aan de herdruk, heeft de schrijfster het kleurrijke boekje in eigen beheer uitgegeven. De oplage was 1.000 stuks en menigeen herinnert zich nog de succesvolle presentatie in de garage van de Nederlandse Ambassade.    

[uit de Ware Tijd, 09/11/2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter