blog | werkgroep caraïbische letteren

Leesprojecten stimuleren leescultuur effectief

door Audry Wajwakana

Paramaribo – Verscheidene leesprojecten zijn uitgevoerd om de leescultuur bij kinderen te stimuleren. De Stichting Projecten is al veertien jaar bezig met het organiseren van het Kinderboekenfestival (KBF), dat vooral een landelijke aanpak kent. En vanaf 2012 stelt de Bibliotheek van het Cultureel Centrum Suriname (CCS) door het ‘Leespeetje project’ boeken beschikbaar voor elk kind. De vraag is of deze pogingen geleid hebben tot toegenomen belangstelling bij jongeren om daadwerkelijk een boek te lezen.

Kinderboeken

Charissa Zaalman, projectmedewerker Leesbevordering van Stichting Projecten, antwoordt hierop bevestigend. “Dit merken wij behalve aan het groeiende aantal bezoekers van de festivals, ook aan de verkoop van onze in eigen beheer uitgebrachte boeken”, zegt Zaalman. “Wil je kinderen stimuleren om te lezen, moet je ze constant bezighouden.” Met het boekenfestival waarbij verschillende activiteiten, zoals voorlees-, teken-, musical- en en rapwedstrijden worden georganiseerd, is dit wel het geval. Bij de uitvoering van dit jaarlijks terugkerend festival worden Surinaamse schrijvers ook gestimuleerd kinderboeken onder beheer van de stichting uit te geven. Tot nu toe worden elk jaar ongeveer vijf nieuwe kinderboeken uitgegeven. “Dit is toch niet voldoende. Onze kinderen moeten veel meer keus hebben. Er zijn vaak meer Nederlandse boeken ter beschikking en die spreken hen niet altijd aan, omdat die verhalen niet spreken tot hun belevingswereld “, zegt Zaalman.

Peetje

Vanwege de grote afname in interesse voor het bibliotheeklidmaatschap, heeft het CCS getracht eigen activiteiten te ontplooien om dit onderdeel van de leescultuur te stimuleren. Daarom ook het Leespeetje-project. “Door dit project krijgen kinderen op een gestructureerde wijze toegang tot de boeken. Want deze worden naar wijken waar kinderen woonachtig zijn, gedistribueerd en de abonnementsgelden worden door een ‘peetje’ betaald”, legt Marcella Augustuszoon, hoofd bibliotheek van het CCS uit. Het aantal inschrijvingen is vanaf september 2012 gestegen. Ook het filiaal te Maretraite loopt volgens de bibliothecaresse sinds de renovatie storm.

Muloleerlingen

Een groep waarover Augustuszoon zich echter wel zorgen maakt, is de muloleerlingen. “Zij komen alleen, omdat zij voor de school een boek moeten lezen en hiervoor een uittreksel moeten maken. Maar ze worden geen lid.” De afgelopen drie jaren heeft de bibliotheek getracht door middel van de ‘American Corner’ deze doelgroep te interesseren. Hierin wordt een boekbespreking gedaan met rollenspel en vragen. “Toch wordt deze heel weinig bezocht”, vindt Augustuszoon.

Volgens Robby Parabirsing van de digitale ‘Rappa’s Bieb’ ligt het probleem bij de zwaar verouderde boeken in de bibliotheken van de scholen. “Het is toch vreemd dat dezelfde groep kinderen die op de lagere school zo enthousiast een boek lazen, dit op de mulo school nalaten”, zegt Parabirsing. “Deze kinderen zijn puberende jongeren die boeken willen lezen die hen aanspreken. Thema’s over drugsgebruik, seksualiteit, verliefdheid, puberen.” Ook de motivatie vanuit de leerkrachten ontbreekt. Dit maakt Parabirsing zelf in zijn bieb mee, waar jongeren een boek uitkiezen, die dan weer door de leerkracht op school wordt afgewezen. “Deze leerkrachten zijn meestal geen vakleerkrachten.”

Volgens Jennifer Gangaram, coördinator van Bibliotheek Galibi, moeten kinderen steeds bezig gehouden worden met activiteiten, wil men een leescultuur aankweken. Zij heeft samen met een groep vrijwilligers in mei 2010 een bibliotheek opgezet midden in het dorp Galibi. “De kinderen in Galibi missen de begeleiding van hun ouders en ook van de leerkrachten”, zegt Gangaram. Vanwege de taalbarrière kunnen de ouders hun kinderen niet stimuleren een boek te lezen. “Maar wanneer wij activiteiten organiseren zijn zij altijd aanwezig en worden ze wel lid. Maar wanneer er geen activiteiten zijn, daalt de animo. Slechts twintig procent van de leden komt wel regelmatig een boek lenen.”

[uit de Ware Tijd, 25/01/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter