blog | werkgroep caraïbische letteren

Glenn Pinas geeft drie nieuwe boeken uit

door Tascha Samuel

Paramaribo – Schrijven is voor Glenn Pinas een serieuze zaak; een manier om gekregen boodschappen over te brengen. De schrijver heeft onlangs drie nieuwe boeken uitgegeven. “Ik schrijf omdat datgene wat ik meekrijg vanuit mijn inspiratie en mijn dromen boodschappen bevat. Het zijn ook dingen die ik heb geobserveerd en vanuit een andere invalshoek benader. Dingen die, denk ik, van essentieel belang zijn voor vooral de Afro-Surinamer. Om hun denken en handelen te vormen. Om hen te scholen anders te gaan denken,” filosofeert Pinas.

Stellingen

Zijn werken staan bol van allerlei stellingen afkomstig van diepgaand onderzoek en winti-consulten. Hij schreef zijn boeken in twee reeksen van drie. De eerste reeks kwam enkele jaren geleden uit en nu is de tweede reeks van drie uit. Het boek genaamd De uil, de kip en de sprinkhaan  is een kinderboek bestaande uit vijf verhalen met een moraal voor kinderen tussen de vijf en elf jaar. Vanuit diepe introspectie met veel winti invloeden schreef hij het boek Pikin Kodjo in sollicitatiegesprek met de Bijbel. “Het boek is geen aanval op de bijbel. Het is een aanklacht naar hoe de bijbel vroeger is misbruikt om ons klein en dom te houden. Men heeft ons de goede dingen uit de bijbel niet geleerd.” Het verhaal gaat over de Pikin Kodjo die in Nederland gaat werken en daar in aanraking komt met het christendom. Hij gaat een gesprek aan met de bijbel. Hij stelt in het boek ook de vraag waarom hij zijn cultuur moet loslaten als hij de bijbel aanhangt. “Het verhaal gaat over een maatschappelijke discussie”, meent Pinas.

Koloniale invloeden

De schrijver heeft al sinds zijn studiejaren in Cuba de droom om te schrijven. Maar pas jaren later, nadat hij zich in Nederland had gevestigd, kon hij echt beginnen met schrijven. In 2009 begon zijn literaire reis na een korte schrijfcursus. “Ik kijk goed om me heen, observeer en trek mijn conclusies. Ik schrijf afro gecentreerd omdat ik nou eenmaal afro ben.” Hij meent dat koloniale invloeden tot nu toe zichtbaar zijn. “We hebben alles gewoon moeten slikken wat ons werd voorgekauwd en we zijn nog steeds op dat niveau met onze mentaliteit. Mensen gaan naar de universiteit maar kunnen niet verder denken en handelen dan wat zij hebben geleerd uit die boeken. Ik denk daarom dat de president daarom zo vaak moet reshuffelen.”

Bekende parlementariërs

De titel van het derde boek Van koffiezetter tot parlementariër  spreekt voor zich. Het verhaalt over Stanley die een baantje heeft bij de Nationale Assemblee als koffiezetter en zich opwerkt na zijn studie bedrijfseconomie. Hij sluit zich aan bij een politieke partij en wordt zelf assembleelid. De hedendaagse politieke constellatie en personages die veel weg hebben van bekende parlementariërs komen aan bod. Hele betogen worden uitgewerkt, een geschiedenisles amnestie en zelfs een heel wetsvoorstel worden in het boek uitgewerkt. De boeken zijn geen luchtig leesvoer, maar vereisen de volle aandacht. Pinas zit ondanks zijn drie net uitgegeven boeken niet stil, maar werkt heel hard aan nog een boek dat dit jaar nog moet uitkomen. De boeken zijn verkrijgbaar in de betere boekwinkels.

[uit de Ware Tijd, 24/01/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter