blog | werkgroep caraïbische letteren

Javaanse diaspora-gemeenschap in Nederland voor het voetlicht

De Javanen In Diaspora Nederland(JID-NL) heeft recentelijk haar jaaropening op eigen kracht en met inzet en bijdrage van de Javaanse diaspora-gemeenschap gerealiseerd. Het doel van de Jaaropening werd niettemin ruimschoots bereikt, laat de organisatie weten.

javaanse diaspora
Het was bedoeld om de Javaanse diaspora-gemeenschap in Nederland voor het voetlicht te brengen door presentaties van haar rolmodellen. Dit om het verschijnsel van ‘onbekend, maakt onbemind’ te doorbreken en de gemeenschap meer zichtbaarder te maken in de samenleving Het was ook bedoeld om de gemeenschap te motiveren, stimuleren en te versterken.

steven samijo
Prof. dr. Steven Samijo, een van de rolmodellen op de Jaaropening verwoordde het treffend: ‘Niet wij, die in het programma zijn opgevoerd als rolmodellen zijn de voorbeeldfiguren, maar u allen, nakomelingen van de Javaanse contractarbeiders in Suriname, zijn de echte rolmodellen. Want u bent degene, die de ontberingen en mensonterende omstandigheden die onze voorouders in de contracttijd hebben moeten ondergaan, weten om te zetten in wat we thans hebben bereikt en om wie en wat we vandaag zijn’.
De jaaropening had een opkomst van rond de 200 personen en een evenwichtige mix van jong en oud en kinderen, mannen en vrouwen, waarbij de diverse groepen in Suriname ook zijn vertegenwoordigd.

Javaanse Eve Tirto

Eve Tirto

Vele prominenten uit verschillende geledingen van de samenleving hebben de jaaropening bezocht. De Indonesische Ambassade gaf ook acte de préséance.

[van nospang.com, 2 februari 2015; taal aangepast]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter