blog | werkgroep caraïbische letteren

Lief zijn voor Afro-organisaties

door Audry Wajwakana

Paramaribo – Afro-Surinaamse organisaties hebben moeite met de benadering van Rudie Bottse naar hun toe. “Om correcte invulling te geven aan de opdracht van de regering, vragen wij u, lief, voorzichtig en tactvol met andere Afro-organisaties om te gaan.” Dit verzoek deden de aanwezige verenigingen die gehoor hebben gegeven aan de oproep van de Nationale Commissie voor de organisatie van de Internationale Keti Koti Conferentie, die gehouden wordt van 26 29 juni dit jaar. De organisaties kwamen vrijdagavond bijeen in het Cultureel Centrum Suriname (CCS). Het doel was structuur te brengen in de onderlinge samenwerking tussen de participerende organisaties.
Respectvolle oproep
Bottse, coördinator van de Nationale Commissie, verwoordde in het kort de opdracht die hij vanuit de overheid heeft gekregen. Hij legde uit dat er in het verleden diverse pogingen zijn ondernomen om tot de gewenste eenheid en bundeling van alle Afro-organisaties te komen. “Suriname is net een ketting met schakels. De ketting is even sterk als de zwakste schakel die er tussen zit. Laat de Afro-Surinaamse groep niet de zwakste schakel zijn. Wij moeten nu alles doen om te zorgen dat deze doelgroep even sterk is als de andere sociaal culturele groepen die we in Suriname hebben”, speechte Bottse passioneel. Vertegenwoordigers van Stichting Nationaal Slavernijmonument Suriname, Stichting 10 oktober 1760 en de Foundation for Education and Information Uma Tori, zijn blij met de aanzet om te komen tot bundeling, maar vragen Bottse tactvol met andere organisaties om te gaan. Na het verzoek gaf Bottse aan dat hij alle Afro- verbonden respecteert. Vandaar dat hij maandelijks samenkomsten wil houden om te komen tot een overlegstructuur en om te kijken hoe de verenigingen elkaar kunnen ondersteunen. Met deze aanpak gelooft de coördinator dat de samenwerking langzaamaan opgebouwd zal worden naar 1 juli toe, de herdenking van 150 jaar afschaffing slavernij.
Bijdrage
Er werden diverse formulieren verstrekt aan de aanwezigen om hun te informeren over de inhoud en opzet van de conferentie. Zij mogen zelf aangeven hoe hun bijdrage aan het congres eruit zal zien. “U bent dus helemaal betrokken bij het geheel”, meende Bottse. De onderwerpen die de participerende organisaties graag belicht zien tijdens de conferentie, moeten binnen twee weken doorgegeven worden. Bottse deed ook een oproep aan de aanwezigen om de activiteiten die zij zelf gepland hebben in het kader van 1 juli, te laten registeren bij hem. Dit, omdat er een website zal worden opgezet waarbij alle activiteiten betrekking hebbende op die dag zullen worden opgenomen. “Zij die niet bij de vergadering aanwezig zijn krijgen alle formulieren toegezonden, zodat zij ook in de gelegenheid worden gesteld te registreren.” Bottse riep de aanwezige stichtingen op om elk een wetenschapper aan te wijzen die hen vertegenwoordigt zodat er ook een wetenschappelijke monitoringsraad opgericht kan worden.
[uit de Ware Tijd, 11/02/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter