blog | werkgroep caraïbische letteren

Handen af van Quinsy Gario

door Peter Breedveld

Ik heb een Facebook-pagina aangemaakt, ‘Handen af van Quinsy Gario‘. Ik zou het waarderen als u ‘m likete, wat u ook van Gario vindt. Of u nou Zwarte Piet-fan bent of niet. U bent immers voor onze westerse, democratische waarden, voor de vrije meningsuiting. Dan dus ook voor de vrije meningsuiting van Quinsy Gario.

baudet14

De pagina is niet alleen een reactie op ‘Ik haat Quinsy Gario‘, die binnen een dag meer dan 800 likes kreeg en volstaat met oproepen Gario op een afschuwelijke wijze te vermoorden en met racistisch vitriool, maar waar geen blote tepel opstaat en dus geheel in overeenstemming is met de regels van Facebook, maar ook op de manier waarop Gario en de andere anti-ZwartePiet-activisten voortdurend worden geframed, tot in NRC Handelsblad toe, en tegen het terloopse racisme van bijvoorbeeld het Kamerlid Michel Rog (CDA, de normen- en waardenpartij), die Gario op Twitter een ‘graaipiet‘ noemde omdat Gario een bescheiden gage durft te vragen voor een optreden voor CDA-jongeren.

 

Volksvijand nummer één

Gario is geen beroemde voetballer en bovendien volksvijand nummer één omdat hij ons onze geliefde blackface wil afpakken, dus voor hem zal Ahmed Marcouch niet in beweging komen. Geen eer aan te behalen. Gario ebola toewensen mag gewoon in Nederland. Gario is ook geen Ebru Umar, die zo lekker dom en ordinair tekeer kan gaan tegen allochtonen en moslims, dus de kranten staan niet twee weken bol van verontwaardiging over de types die dreigen hem dood te rijden en door z’n kop te schieten. Michel Rog heeft niks te vrezen, want racisme is een deugd binnen het CDA. Die partij probeert de PVV al jaren naar de kroon te steken, wat dat betreft.

Het gewauwel van zovelen dat de ZwartePiet-discussie uit de hand loopt door extremisme in zowel het pro- als het anti-ZwartePietkamp is al ergerlijk genoeg, want de doodsbedreigingen en het groteske racisme komen alleen maar uit één kamp, en dat is dat van de ZwartePiet-fans, met hun ‘kinderfeestje’. De anti-ZwartePiet-fans gedragen zich keurig.

Leugens van Dominique Weesie

Maar dat ook NRC Handelsblad de agitprop van De Telegraaf kopieert, en de anti-ZwartePiet-activisten uitscheldt voor ‘hooligans’ en zelfs de leugens van Dominique Weesie, Hauptmann van de van mijn belastingcenten betaalde hufteromroep Powned, onverkort overneemt, dat stemt toch wel heel droevig.

Dat er in Gouda bij de Sinterklaas een klein jongetje zou zijn uitgescholden voor racist, is door Jaap Kramer overtuigend weerlegd in dit stuk. Kramer haalt er verklaringen bij, zwart op wit, van onder andere de NOS-fotograaf die erbij was, een mailwisseling tussen Weesie, die er niet bij was, en een Powned-medewerker waaruit blijkt dat het hun doel is de anti-ZwartePIet-lobby een ‘publicitaire nachtmerrie’ te bezorgen, en hij sprak met de vader van het jongetje.

 

Opstaan tegen haat

Maar het is wat ik al schreef in verband met de leugens van Trouw-redacteur-Perdiep Ramesar: iedereen wil die racistische bagger graag geloven. Het fact-checken wordt tegenwoordig aan de bloggers overgelaten. Die kun je daarna lekker negeren.

Niemand anders doet het en daarom moeten wij het maar weer doen: een streep trekken tegen dit alomtegenwoordige racisme. Laat zien dat u ook genoeg hebt van de bedreigingen en van het framen van opstandige zwarten, die niet gewoon gezellig meedoen. Gewoon door die pagina te liken. Geef ‘r zoveel likes dat niemand er meer omheen kan.

Sta gewoon op tegen de haat.

De stem van Uw Charmante Hoofdredacteur horen? Dat kan als u de Nacht van Jole terugluistert.

[van Frontaal naakt, 19 november 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter