blog | werkgroep caraïbische letteren

Paaldansen: Erotische originaliteit met functionele inslag

door Charles Chang

Paramaribo – Een nachtclub die uit wil pakken, plaatst een paal in de tent. Maar is paaldansen dan alleen voor een nachtclub bedoeld? Dat stigma lijkt voor Femme Vitaal niet te gelden. In deze sportclub voor en door vrouwen doen ze – behalve ordinair schuren en strippen – ook wat een nachtclubdanseres doet met een paal: draaien, klimmen, hangen.

Ze dansen met een paal als partner voor de conditie. Daarvoor moeten de vrouwen eerst aan ‘paalfitness’ doen om te kunnen dansen aan een paal. “Ze leren dan bepaalde oefeningen en trucjes, zoals afzetten, handen plaatsen om de paal te gebruiken, anders kan je niet paaldansen”, zegt dansinstructeur Charlene Lieuw On, tevens eigenaresse van Femme Vitaal.

Eigen gewicht

De jonge vrouw beweert dat paaldansen veel effectiever is dan alle andere conditietrainingen. “Vanaf het optrekken ben je constant bezig met jouw eigen gewicht. Maar je hebt het niet door omdat je te bezig bent met de choreografie. Onbewust worden de buikspieren, armen en benen aan het werk gezet, terwijl je bij fitness met één oefening slechts één of twee spieren traint. Je kan het ook niet vergelijken met een salsa- of zumbales, het is zelfs zwaarder dan kickboksen zeggen sommigen. Maar als je het eenmaal leuk vindt, raak je eraan verslaafd!”

Gezond en sexy

De twee jaar oude club bestaat uit vrouwen van verschillende leeftijden, echter houdt Lieuw On, die balletdanseres was, de minimumleeftijd op zestien. “De ene komt met ma, alleen om te laten zien dat we geen verkeerde dingen doen. We hebben ook vrouwen van tussen de veertig en vijftig.” Over mannen zegt de eigenares dat die ook belangstelling ervoor hebben. Dat haalt ze uit de twintig telefoontjes per dag met vragen. “Misschien later”, zegt ze hierover, “omdat ik het mannenlichaam niet ken. Ik kan ze ook niet laten dansen als vrouw. De spieren van het bovenlichaam van een vrouw zijn anders ontwikkeld en als vrouw weet ik bij welke bewegingen een vrouw zich sensueel voelt en de vrouwelijkheid tot uiting komt. Met paaldansen zijn ze gezond en sexy bezig en voelen zich mooi in de spiegel!” In tegenstelling tot wat Lieuw On zegt, blijkt dat het internationaal toch de vrouwen zijn die les geven aan mannen. Maar er is nog een andere reden waarom ze het niet wil doen. Femme Vitaal moet een veilige plek zijn voor vrouwen en daarom blijft de deur potdicht voor het ander geslacht.

Zelfvertrouwen

Niet alleen het optrekken wordt als zwaar ervaren bij paaldansen, maar ook de floordance vergt de nodige conditie. “Ik ben nog bezig op de vloer, zegt een beginneling, “want daarboven hou ik het niet vol!” De gevorderden die er vanaf het eerste uur bij waren, ervaren paaldansen als de zwaarste sport die ze ooit hebben beoefend, maar ook als een mentale sport die de vrouw zelfverzekerd maakt. “Mentaal ben je erg bezig met choreografie en ik zie hoe anderen groeien in hun zelfvertrouwen. Hier heb je geen mannen die naar je kijken, onderling ben je alleen met vrouwen bezig en dat geeft een veilig gevoel.” Over hun schaarse kleding zegt een ander: “Dat is noodzakelijk voor bepaalde oefeningen. Zo krijg je grip op de paal om kracht uit te oefenen. Paaldansen is een uitdaging, het heeft niets te maken met erotiek.”

[uit de Ware Tijd, 27/02/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter