blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Zeventigjarig mannenkoor Harmonie is ambitieus

door Donovan Mijnals

Paramaribo – Mannenkoor Harmonie doet verwoede pogingen om het statische eruit te gooien. Juist nu het muziekgezelschap de gevorderde leeftijd van zeventig bereikt, moet de dynamiek prevaleren. De jaardag van het koor is op 26 september en vanaf dat moment gaat er een jaar van activiteiten van start, vertelt Marcel Pinas, de voorzitter van Harmonie.

Projecten

“We willen dit jaar bijvoorbeeld een cd maken en ook een bijdrage leveren aan Carifesta”, doet de koorleider een klein deel van de plannen uit de doeken. De voorbereidingen daartoe zijn in volle gang. “Dat van Carifesta is een open act. Een patriottisch blok dat beschikbaar is indien Carifesta ons nodig heeft”, voegt artistiek leider Liesbeth Peroti aan het voorgaande toe. Maar afgezien van de projecten waarbij het koor er de noten vanaf zal zingen, staan ook sociale projecten op programma. Daar wil Pinas echter nog niet veel over kwijt.

De cd wordt in verschillende fases uitgevoerd omdat er ook fondsen moeten worden aangeboord. Daarnaast bereidt Harmonie zich voor op een jubileumconcert. “Ik kan nog niet zeggen wie, maar er gaat daarbij een gastoptreden zijn van een artiest van wereldformaat”, vertelt Perotie geheimzinnig. Volgens haar liggen er “hele mooie ambitieuze plannen die zeer vernieuwend zijn voor de toonkunst in Suriname”.

Vernieuwing
Die vernieuwing is al eerder ingegaan. “We proberen zoveel mogelijk mee te gaan met de ontwikkelingen en de kern van de groep bestaat uit jongeren”, verklaart Pinas. Dat betekent overigens niet meteen dat heel ver wordt afgeweken van de ziel van het koor. Maar het maakt wel ruimte vrij om nieuwe dingen uit te proberen. “We hebben in 2008 samen met Kolonel een lied gedaan en dat is heel goed ontvangen.”

Ondanks het enthousiasme om de veelbelovende projecten, blijft Pinas stevig met beide benen op de grond. “We gaan hard moeten werken”, weet hij nu al.

[uit de Ware Tijd, 05/03/2013]

 
 
 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter