blog | werkgroep caraïbische letteren

Leerrijke avond op Wereldverteldag

door Audry Wajwakana

Paramaribo – Iedereen kan een ‘tori’ vertellen. Maar niet zoals Guillaume Pool en Hilli Arduin dat doen. Dat bewees het duo weer eens op Wereldverteldag, 20 maart, in de Garage van de Nederlandse Ambassade. Het publiek hing van begin tot eind aan de lippen van de vertelkunstenaars. Met vier verhalen werd het publiek getrakteerd op een leerrijke en ontspannen vertelavond. De vertellingen waren allemaal gebaseerd op het thema fortuin en noodlot.

Boodschap

Elk verhaal heeft een boodschap die de bezoeker er zelf uit moet halen. “Dat is de bedoeling van alle vertellingen”, geeft Pool het publiek nog mee. “En een echte verteller vertelt nooit een verhaal twee keer.” De vertellingen zijn wel uit een boek gehaald, maar wordt verder door de verteller op zijn eigen manier verder verwerkt. De vertellers geven aan waarom zij de vertelavond organiseren. “Behalve dat we het zelf leuk vinden, willen we iedereen aanmoedigen ook zelf verhalen te vertellen”, zegt Pool. Arduin beet de spits af met haar spannende Anansi-verhaal. Dit doet ze in haar bekende verrassende expressieve stijl. Met het tweede Afrikaans verhaal onthult ze het ontstaan van egoïsme en jaloezie in de wereld. Pool ‘vliegt’ naar Bangalore, India, waar hij met zijn theatrale stijl de vertellingen uit de Duizend-en-één-nacht verhalenbundel vertelt.

Observeren

Voor bezoeker Harry Mungra was de vertelavond een leerrijke avond. De bekende psycholoog organiseert al dertig jaar jeugdkampen, waarbij hij vaak als verteller optreedt. Ook bij informele gelegenheden, zoals verjaardagen van vrienden treedt hij als verteller op. Voor hem is zo een avond geschikt om de vertellers te kunnen observeren. Hierbij verwijst hij naar de mimiek van Arduin en het contact tussen verteller en het publiek. “Mijn eigen vertelkunsten kan ik dan op die manier meten met die twee kunstenaars”, zegt hij lachend. “Maar ook het aanhoren van de verhalen werkt ontspannend”, zegt hij. Dat er ook enkele jongeren aanwezig zijn bij de vertelavond juicht Mungra ook toe. “Veel kinderen worden vergiftigd met allerlei elektronische speeltjes. Men beseft niet genoeg dat vertellingen de taalontwikkeling en het fantasievermogen stimuleren”, vervolgt hij.

De Wereldverteldag werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Toen ook al in de Garage. “Dat was al een succes. Maar dit jaar overtreft de belangstelling al onze verwachtingen”, zegt Sandra Ammersingh, beleidsmedewerker Cultuur en Sport bij de Nederlandse Ambassade. “Want we hebben meer dan het dubbel aantal bezoekers dan vorig jaar.” Voor haar was dit een indicatie dat er grote behoefte is voor de vertelkunst.

[uit de Ware Tijd, 22/03/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter