blog | werkgroep caraïbische letteren

BookIsh Plaza: Enorm veel aandacht voor onze collectie boeken

door Quito Nicolaas

Afgelopen zondag tijdens de viering van Aruba dag in Nieuwegein bleek opnieuw hoe belangrijk het is dat tijdens zulke activiteiten er een boekenkraam is. BookIsh Plaza staat voor literatuur uit het Caraibisch gebied en verkoopt zowel fictie als non-fictie boeken uit Aruba, Curaçao, Bonaire, St. Maarten, Nederland en Suriname. Steeds meer mensen vinden hun weg naar BookIsh Plaza. Zowel kinderboeken, jeugdliteratuur, romans als non-fictie boeken worden steeds meer gekocht. Elke keer valt het op dat van een boektitel meer dan tien exemplaren van worden verkocht.

Ditmaal was het de essaybundel Sibling voices en de monografie Trabou a habri na Cuba, over de trek van Arubaanse emigranten om op de plantages op het eiland Cuba te werken.

Tegenwoordig heb je nog altijd een bijeenkomst, manifestatie of een cultureel evenement waar geen prijs wordt gesteld dat er boeken worden verkocht. Of dat de huurprijs voor een kraam dermate hoog is dat het niet rendabel is. Men geeft liever de voorkeur aan een tent die drank en etenswaren of allerlei snuisterijen verkoopt.
Wel een beetje raar zou je denken in een tijd dat men het continu over emancipatie van migranten heeft. Emancipatie vereist veel lezen, nadenken en het innemen van een standpunt. Het is meestal een houding waar men een cultuur van het lezen niet belangrijk vindt of zelfs negeert. Het uiterlijke is veel belangrijker en interessanter dan de geestelijke ontplooing van het individu.
In Nieuwegein overtrof de belangstelling van het aanwezige publiek – ondanks de heersende crisis en besteedbaar inkomen – alle verwachtingen.  De meeste klanten kochten twee of zelfs drie boeken. Enkelen hadden het gemunt op de boeken van F.M. Arion, anderen op de Monumentengids van Aruba, de roman Verborgen leegte, Compa Nanzi capriolen en Topa Tula/Ontmoet Tula, danwel op de boeken van Bernardo Ashetu, Cynthia Mcleod, Clark Accord, Elodie Heloise en Pierre Lauffer.

De voorbijgangers keken aandachtig naar de uitgestalde boeken, kozen er een of meerdere uit, bladerde door de boeken en maakte uiteindelijk een keus. Het lijkt alsof Caribi-sche migranten zich steeds meer gaan beseffen dat woorden over leven op den duur overleven en doen beleven. BookIsh Plaza kijkt terug op een geslaagd samenzijn in Nieuwegein. U kunt terecht op onze site www.bookishplaza.com en kunt  u alvast kijken waar we de komende tijd met een boekenkraam staan.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter