blog | werkgroep caraïbische letteren

Cursus Creatief Schrijven

De cursus Creatief Schrijven leert je niet alleen de techniek van het schrijven, maar inspireert je ook om alles uit je al aanwezige talent te halen. Nadat je hebt kennisgemaakt met het schrijversvak en de basisvaardigheden die je nodig hebt, ga je vrijwel direct aan de slag met het schrijven van verhalen. Daarbij zul je heel snel verbeteringen zien.

ATT00001

Foto © Mikhail Csövek

In de lessen wordt de theorie steeds aangevuld met tekstfragmenten van bekende schrijvers, om zo goed mogelijk te illustreren hoe een bepaalde techniek werkt. Tijdens de workshop blijf je oefenen met steeds nieuwe technieken. Je schrijft je verhaal, waarna ze beoordeeld en voorzien worden van advies door mij. [wie?]
Na een basisgedeelte zijn dit de belangrijkste onderwerpen die in de cursus Creatief Schrijven aan bod komen:
Onderzoek doen
Voor veel verhalen zul je onderzoek moeten doen. Zelfs als het om een autobiografisch verhaal gaat, moet je feiten opzoeken. Maar ook als je een bepaalde sfeer of omgeving wilt gebruiken, zul je goed gedocumenteerd moeten zijn.
Het hele verhaal
Je hebt een idee voor je verhaal. Je weet waar het ongeveer over moet gaan. En je hebt onderzoek gedaan naar allerlei elementen die in het verhaal voor kunnen komen. Dan kun je gaan schrijven. Maar hoe begin je?
De beschrijving
In elke tekst komen beschrijvingen voor. Zonder beschrijving is geen verhaal of roman compleet. We gaan dan ook in op het schrijven van beschrijvingen ofwel de verhalende tekst.
Personage opbouwen
Dit gaat in op de betekenis van een personage in een verhaal. Tegelijkertijd zijn personages ook ’de anderen’, mensen uit je omgeving of toevallige voorbijgangers. Vragen die aan bod komen, zijn: ‘hoe ontwikkel je een personage?’
Het perspectief
Elk verhaal wordt vanuit een bepaald perspectief geschreven. Je leert hoe perspectief werkt en hoe je het kunt toepassen in je verhaal.

Danica-Patrick

De spanningsboog vasthouden. Foto: Danica Patrick

De spanningsboog
Wat is spanning in een verhaal? Sleutelbegrippen hierbij zijn timing en spanningsboog. Ik bespreek kort enkele middelen die de schrijver in dit verband kan gebruiken.
Innerlijke criticus
Je tekst is af. Eerst ben je blij en dan komt de twijfel. Is het wel goed wat ik heb geschreven? Wat denken anderen ervan? Ik ga in op de twijfel en de kritiek die je zelf hebt. Daarvoor gebruiken we de theorie van de ’innerlijke criticus’, die voortkomt uit de psychosynthese.
Oog krijgen voor je eigen tekst
Het moeilijkste van schrijven zit ‘m niet in het bedenken van een interessant verhaal of een interessante gedachte, en ook nog niet zozeer in het opschrijven ervan. Je leert je tekst als het ware herschrijven voor een eventuele lezer.
Schrappen en herschrijven
Nu gaan we een tekst herschrijven.

Erik Johansson2

Herschrijven. Foto © Erik Johansson

Naar buiten treden
Ik behandel de manier waarop je de laatste hand aan je teksten kunt leggen, en wat je kunt doen omdat zo goed mogelijk te laten verlopen.
Jerry Dewnarain is literatuurdocent aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren bij de studierichting Nederlands. Vanuit deze discipline zal hij de schrijftechnieken voor proza aan de deelnemers overdragen.

Datum: 19 , 20 en 27 september
Aanvang: 10 uur tot 14.00
Plaats onbekend
Mavis Accord {mvsaccord@gmail.com} & Art Laboratorium Suriname {artlab@sr.net}.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter