blog | werkgroep caraïbische letteren

Amsterdamse studenten lanceren website over Anton de Kom

Studenten van de master Publieksgeschiedenis van de Universiteit van Amsterdam maakten een online tentoonstelling over schrijver en vrijheidsstrijder Anton de Kom. De lancering van de website vormt de aftrap van het herdenkingsjaar 2013 waarin wordt gevierd dat de slavernij 150 jaar geleden werd afgeschaft.

Voor de een was Anton de Kom een oproerkraaier en communist, een ander zag hem als activist en verzetsheld, die streed tegen kolonialisme, tirannie en onrecht. Hij zag zichzelf vooral als schrijver. Zijn grootste succes, Wij slaven van Suriname, was het eerste historische werk over Suriname dat door een Surinamer werd geschreven. Het boek kan gelezen worden als een aanklacht tegen de ongelijkheid tussen blanken en gekleurden, zowel tijdens als na de slavernij alom aanwezig in Suriname.

De verschillende identiteiten en interpretaties van Anton de Kom staan centraal op de website en krijgen vorm aan de hand van foto’s en voorwerpen, archiefmateriaal en video-interviews met liefhebbers van zijn werk. Dit is de eerste online tentoonstelling die door studenten Publieksgeschiedenis werd gemaakt.

De tentoonstelling is te zien op: antondekom.humanities.uva.nl.

[uit Suriname Herald, 18 april 2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter