blog | werkgroep caraïbische letteren

Brokstukken

door Iwan Brave

De ramp met vlucht MH17 heeft veel losgemaakt. Ook de discussie of een westers leven meer waard is. De Nederlandse Anti-Zwarte Pietactivist Quinsy Gario twitterde: ‘White lives matter more than brown ones… Premier Rutte is diep geschokt over vlucht #MH17’. Gario heeft het geweten.

De journalistieke bloedhond De Telegraaf beet ferm toe: ‘Quinsy Gario heeft geen respect voor slachtoffers’.

Gario kreeg ook de publieke verontwaardiging over zich heen en werd zelfs voor ‘racist’ uitgemaakt. Op de website ‘Roet in het eten’ ging hij diep door het stof: “Mijn tweet was onvolledig en onhandig geformuleerd. Het werd als kwetsend richting de nabestaanden ervaren. Daarvoor nogmaals mijn excuses.” Gario wil dat met ‘dezelfde passie’ moet worden meegeleefd met “elk slachtoffer van geweld, ongeacht huidskleur, geloof of nationaliteit”. Hij vond dat Rutte daarentegen weinig tot geen empathie toonde richting de Palestijnse slachtoffers van de Israëlische invasie. “Mijn poging om dat duidelijk te maken, is mislukt”, gaf hij toe.

Ook onze jonge collega Ricky Wirjosentono schreef op zijn Facebook-pagina: ‘And what about the 2 plane crashes this week?! Omdat ze geen Hollanders zijn, noh?’ Dit naar aanleiding van de daarna volgende maar onderbelichte vliegtuigcrashes in Taiwan en Mali. Wirjosentono herinnerde ons ook aan het neerhalen van een vol Iraans burgervliegtuig in 1988 door de Amerikaanse marine, met de memorabele uitspraak van toenmalige vicepresident Bush: “I will never apologize for the United States of America, ever. I don’t care what the facts are.” Prima reminder, vooral waar Putin door het westen als een barbaars ijskonijn wordt neergezet.

Het neerhalen van MH17 en de Israëlische invasie van de Gazastrook gebeurden vrijwel gelijktijdig. Hoewel het aantal Palestijnse slachtoffers al snel veel groter was, bleef MH17 dagenlang ‘world topic’ nummer 1. Betekent dat nu dat een westers leven meer waard is? Nee. Het is eerder etnocentrisme, waarvan alle culturen last hebben. Feit is wel dat het westerse ‘imperialisme’ nog altijd stevig heerst. Het westen domineert daarmee ook het ‘wereldnieuws’ en stelt zichzelf daarbij centraal, zo niet voorop. Zenders als Al Jazeera en het Chinese CCTV willen hiertegen tegenwicht bieden.

Eergisteren bracht ik een Nederlandse collega en haar zoontje naar Zanderij om daarna mijn arriverende broer en zijn gezin te verwelkomen. Het rijden gebeurde in een hachelijk decor van hevige onweersbuien en slecht zicht. Vooral de terugweg, in het pikkedonker, was een uitdaging. Verraderlijke verzakkingen, nauwelijks belijning voor je oriëntatie en uit het niets opdoemende voetgangers die je soms per toeval miste.

We klagen dan wel dat westerlingen hun levens meer waard vinden. Maar met onze eigen onbeholpen infrastructuur is duidelijk hoeveel waarde we kennelijk hechten aan onze eigen. In plaats onszelf nog meer minderwaardigheid aan te praten, doen we er beter aan een veiliger leefmilieu voor onszelf en kinderen te creëren. Door middel van state-of-the-art infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg.

Het schiet dan natuurlijk niet op als we lezen: ‘Brokstukken Carolinabrug voor bouw kleine bruggen’. Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken wil delen van de geramde Carolinabrug gebruiken voor de bouw en renovatie van kleine bruggen landelijk. Verstandig en spaarzaam, zou je denken. Maar als je bedenkt hoeveel miljoenen lokale politici graaien voor eigen gewin, dan zegt het meer over hoeveel we waard zijn in hun ogen.

Iwan Brave Henry Carbiere Falls

Iwan Brave. Foto © Henry Carbière Falls

Parmessar lijkt te zijn geïnspireerd door het wereldnieuws vol brokstukken. Deze regeringsperiode begon met de torenhoge belofte van een vierbaansweg met fly-overs, maar eindigt in een crashbeleid van uit ‘brokstukken’ geassembleerde bruggen. Hoewel ook dat afwachten is. “Mijn staf maakt lange dagen en ik hoop dat we volgend jaar fysieke werkzaamheden kunnen uitvoeren.” Zo verwoordde Parmessar even cryptisch als doorzichtig dat we daarvan tot vlak voor de verkiezingen geen ene mallemoer moeten verwachten. Zoveel zijn we lokaal waard.

[uit de Ware Tijd, 30-7-2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter