blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Eén miljoen euro – en niet eens een eigen liedje

Muziekrecensie: A Night of Soul van Bryan B.

door Stuart Rahan
Amsterdam – Met het verschijnen van zijn cd A Night of Soul komt voor Bryan B. een jongensdroom uit. Vorig jaar won Bryan B. de SBS 6 talentenjacht ‘The winner is…’ en kreeg hij één miljoen euro en een platencontract. Na jaren van ploeteren was dit dé kans om, op nota bene 45-jarige leeftijd, internationaal door te breken.
Dé kans om het imago van ‘talent’ voor eeuwig achter zich te laten
Maar wat de droomplaat van Bryan B. had moeten zijn, doet nu echter de wenkbrauwen fronsen. De voorhoofdsgroeven worden dieper als je merkt dat je naar tien covers zit te luisteren. Zelfs niet één zelfgeschreven nummer. “Is dít nou zijn droom?” vraag je je af. Eerder een nachtmerrie voor bewonderaars van zijn stem. Natuurlijk, er is niks tegen een goed gecoverd liedje, maar met een platencontract en één miljoen euro op zak had Bryan B. de beste componisten en arrangeurs moeten inhuren.
Bill Withers is allang niet meer onder de indruk van de zoveelste cover van ‘Lean on me’, het verhaal uit zijn jeugd in het Amerikaanse Slab Fork. Neem dan nou ‘Love the one you’re with’ van Luther Vandross. Niemand zal ontkennen dat Bryan B. een perfecte imitatie van Luther Vandross in huis heeft, maar om er nu ook weer succes mee te willen oogsten, is armoe troef.
Met het nummer ‘I wanna know what love is’ van Foreigner won Bryan B. de talentenjacht, maar dat is nog geen reden voor herhaling op cd. ‘I got a woman’ van Ray Charles, ‘Rescue me’ van Aretha Franklin, ‘Reflections’ van Diana Ross en ‘To love somebody’ van de Bee Gees zijn allemaal klassieke nummers van formidabele artiesten. Dan heeft Bryan B. toch nog een verrassing in petto: ‘The impossible dream’, een nummer dat in de uitvoering van Roberta Flack meer tot de verbeelding spreekt als je het verhaal erachter kent. Het is een smeekbede om terugtrekking van Amerikaanse troepen uit de Vietnamoorlog.
A Night of Soul is een ontkenning van Bryan B.’s kwaliteiten. Blijkbaar slijt hij toch liever zijn carrière als het eeuwige talent in de schaduw van zijn idolen. Een wrange jongensdroom.
[uit de Ware Tijd, 07/05/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter