blog | werkgroep caraïbische letteren

Kinderen Maria Hartmanschool blij met eigen boek over brand

door Raoul Lith

In koor roepen de kinderen van de eerste klas van de Maria Hartmanschool ‘110’, op de vraag ‘wat het alarmnummer is van de brandweer’. “Heel luid en enthousiast hebben de kinderen antwoord gegeven”, zegt Dennis Snip, brandweervoorlichter, tevreden. De leerlingen hebben het boek Brand in Chocoladestad gekregen. In dit boek lezen de kinderen hoe ze brand kunnen voorkomen. Zij krijgen ook informatie over wat te doen bij brand.Ciara Krenten en Shaguel Kortstam mochten als eerst voorlezen aan hun klasgenoten. Beide kinderen zeggen dat ze van lezen houden. “Het is mijn verhaal, mijn naam staat er in”, zegt Shaguel. Om lezen te stimuleren bij de kinderen zijn de boeken gepersonaliseerd. “Ze hebben de hoofdrol in hun eigen boek”, vertelt Janice Fraser, schoolleider van de Maria Hartmanschool. Ze vindt dit project een heel mooi initiatief. De combinatie van het verhaal en de uitleg die door de brandweer wordt gegeven, werkt volgens Fraser prachtig. Ze geeft aan dat het ook een idee kan zijn waarbij het ‘milieu’ als thema is.

Informatie over thuissituatie 
Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd bewust te zijn welke handelingen te plegen bij een brand. “Door met die kinderen bezig te zijn, krijg je ook informatie over de situatie thuis. Het komt nog vaak voor dat mensen een gascylinder in huis hebben, liefst dichtbij het fornuis”, legt Snip uit. De droge tijd die aankomt, is ook onderdeel van de voorlichting. De kinderen tussen 11 en 14 jaar kunnen zich inschrijven in de vakantie voor de ‘jeugdbrandweer’. Daar leren ze spelenderwijs de werkzaamheden van het korps.

Dit boek is eerder dit jaar geschonken aan scholen te Paranam, Coronie en Latour. Het is de bedoeling dat alle eerste klassen van de basisschool in aanmerking komen voor een boek.

[van Starnieuws, 1 augustus 2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter