blog | werkgroep caraïbische letteren

200 jaar Koninkrijk: Grand Defilé

Grand Defilé in Apeldoorn, zaterdag 14 juni 2014 ter gelegenheid van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

De optocht gaat om 13.00 uur van start bij Paleis ‘t Loo over een route van ruim 5 km. door Apeldoorn. De stoet is ruim 6 km. lang. Er doen 1850 mensen aan mee. In die optocht worden hoogtepunten uit 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden getoond.

 

 

 

Curaçao, Koningsfeest 2014.

In de optocht passeren:
137 paarden; 35 rijtuigen; 45 honden (van de meute van de Koninklijke Nederlandse Jachtvereniging); 58 auto’s: (de oudste een Benz uit 1886 en de nieuwste uit 2013, een Solar-auto). Diverse motoren en oude fietsen;11 praalwagens, diverse loopgroepen, 11 muziekkorpsen en 12 andere onderdelen met muziek. In de optocht wordt ook aandacht besteed aan belangrijke gebeurtenissen op de Antillen: de afschaffing van de slavernij; aan het Statuut en ook aan de wijzigingen van 10 oktober 2010. Voorts aan de onafhankelijkheid van Suriname en van Nederlands Indië.
Er worden 200.000 mensen verwacht.

 

 

De NOS zal de optocht en zaken er omheen op 14 juni live uitzenden vanaf 12.45 uur.
Prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zullen het geheel gadeslaan vanaf de VIPtribune bij Paleis ‘t Loo. Daar zitten ook de Commissaris van de Koning in Gelderland, de burgemeester van Apeldoorn en verdere hooggeplaatste personen van overheid en defensie. Plus overige betalende belangstellenden. Ik heb de eer om daar als presentatrice uitleg te geven over de passerende onderdelen.
Daar vlakbij is nog een tribune, bestemd voor de Veteranen van diverse acties en missies van defensie in het buitenland. Ook de mensen op die tribune krijgen mijn uitleg te horen.

Er zijn nog 5 andere tribunes waarbij presentatoren uitleg geven over alle items die passeren. Dat zijn mijn oud TV-collega’s: Harmen Siezen, Noor Roll, Diane van Hulst, Mariëtte Bruggeman en nog een collega die geen TV-verleden heeft, maar die net als ik al ruim 10 jaar aan de St. Koninklijk Apeldoorn verbonden is. Dat is Loek van Bronkhorst.
Het publiek kan tribuneplaatsen kopen. Dat kan via: www.200jaarkoninkrijk-apeldoorn.nl Ze kosten 12,50 euro p.p. Er zijn ook kaarten voor de VIPtribune verkrijgbaar, die zijn wel veel duurder, nl. 70,00 euro, maar daar zit dan luxe catering bij. Voor beide soorten tribunes geldt inmiddels: op=op.

 

Behalve de optocht is er dat weekend nog meer te zien.
Op het voorterrein van Paleis Het Loo presenteren de dorpen van de gemeente Apeldoorn zich en na de optocht zal de Koninklijke Nederlandse Jachtvereniging daar een demonstratie geven van werken met de meute.
In het Oranjepark in Apeldoorn, waar de optocht ook langs komt en waar ook een tribune staat, is zowel op zaterdag als op zondag (14 en 15 juni) ook veel te doen.
Er staan Paviljoens van de Nederlandse Antillen, van Suriname en een Indisch/Moluks Paviljoen. Voorts een Paviljoen van de Techniek, met de nieuwste ontwikkelingen van toepassingen van zonne-energie. De Paviljoens kunnen door het publiek uiteraard bezocht worden.
Er staan ook enkele historische opstellingen van het leger. Op zondag komen daar de praalwagens uit de optocht te staan.
Wat nadere info over het Paviljoen van de Nederlandse Antillen. De inrichting daarvan is mijn werk geweest. Een enorme klus, maar het is gelukt. Voornamelijk dankzij mijn persoonlijke netwerk.
Het is een grote tent (vorm huis) van 10 x 10 m.
-Daarin komt een tentoonstelling van schilderijen van de 6 eilanden en oude foto’s (voornamelijk van Curaçao), op grote expositiepanelen.
-Er komt een boekentafel van de Caribisch/Nederlandse schrijfclub Simia Literario met boeken van Antilliaanse schrijvers. Die zijn daar te koop.
-Zeker is dat op 14 juni er een Kaha di orgel met wiri speler is. Voor wie het niet kent: het is een authentiek Curaçaos draaiorgeltje, waarvan er in ons land nog maar een paar zijn.
-Er komt op 14 juni ook de Antilliaanse zanger/gitarist: Hubert Ilario uit Limmen.
Helaas kunnen de mensen van het orgeltje en de zanger alleen maar op zaterdag.
-Op zondag komt er een Antilliaanse dansgroep uit Rotterdam, de dansgroep MIRAFLOR van Willy Djaoen, bij het Paviljoen optreden.
-Er komen brochures van het Curaçao Toeristenbureau en ook van Bonaire, St. Maarten, Saba en St. Eustatius.
-Er komen ter versiering van die blikfiguren (groot en klein) die op Curaçao aan de toeristen worden verkocht. Die kan men ook ter plekke kopen.
-Beide dagen zijn er hostesses, die via NiNsee aanwezig zijn.
-En er zijn op zondag Antilliaanse zoetigheden te koop.
-Mijn goede vriend Hubert Fermina zal op vrijdag 13 juni mij helpen met de inrichting.

Heerhugowaard, 5 juni 2014, Eugènie Herlaar

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter