blog | werkgroep caraïbische letteren

De Paraanse droom

door Elvira Sandie

Op 11 november 2023 werd een betekenisvolle paneldiscussie gisteravond in de CCS bibliotheek van Paramaribo naar aanleiding van de verschijning van De Paraanse droom; Over de aspiraties van de voorouders van Urwin Vyent.

Sherida Mormon zegt dat realisatie van de Paraanse droom vereist dat wij terug moeten naar de tekentafel. ‘The matter of urgency’ van de voorouders moet worden geactualiseerd. Zij hebben de gemeenschappen gebouwd en aan ons de taak om deze te behouden. Voor Jim Hok en dominee Edgar Loswijk zal deze exersitie resulteren in ons eigen Surinaams ontwikkelingsmodel. Daaraan voegt Hesdy Ommen de eenheid en saamhorigheid toe, terwijl voor Theo Fabio Pengel strijdvaardigheid ook belangrijk is. De Inheemse- en Marrongemeenschappen vormen een onlosmakelijk deel van deze strijd tot zelfbeschikking zeggen Harriëtte en Jennifer Vreedzaam alsook André Mosis. Want samen hebben wij een gemeenschappelijk cultureel erfgoed benadrukt Patrick Kensenhuis.

Urwin Vyent

Wat zal de trigger zijn tot gezamenlijke strijd?

Er liggen genoeg issues op tafel zegt Elviera Sandie en Urwin Vyent wijst daarbij op inclusie van ‘nieuwe Paraanse gemeenschappen’ van Buru’s, Hindostanen, Javanen, huurders van plantagegronden alsook de nazaten in het buitenland die graag hun kennis en kapitaal als resources willen inzetten.

Conclusie: De Paraanse droom is een realiteit met uitdagingen !

Dichter Sombra vertolkt dat op onnavolgbare wijze in zijn gedicht.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter