De wereld van de Chinezen
door William Man A Hing
Het programma De wereld van de Chinezen van Ruben Terlou kan zich verheugen op een grote mate van belangstelling. Afgelopen zondag 3 maart 2024 werd een aflevering gewijd aan de Chinezen in Suriname. Dat was tenminste de bedoeling.
De kijkers wordt geïnformeerd dat China geen grondstoffen heeft en daarom hout en goud weghaalt uit Suriname. Het onderwerp wordt ingeleid door een Surinaams-Chinese nazaat die vertelt dat die (nieuwe) Chinezen diverse projecten uitvoeren en zo Suriname met grote schulden opzadelen die niet betaald kunnen worden. Daarbij wordt ook terloops verwezen naar de bekende praktijken van de Chinezen in andere landen.
Gesproken wordt met een eenzame Chinese goudzoeker die geconfronteerd wordt met het (verboden) gebruik van o.a. kwik bij het wassen van het goud. Overigens zijn nog niet veel Chinezen werkzaam bij de goudwinning.
Vervolgens ziet de kijker hoe een bezoek wordt gebracht aan een Braziliaanse enclave aan de oostgrens waar (illegale?) goudzoekers aan het werk zijn en ‘s nachts ook tewerk gaan op Frans grondgebied. Daar wordt de winkel van een Chinese familie bezocht en een voortvluchtige Braziliaan uitvoerig gesproken over diens motieven voor zijn verblijf aldaar. Het is algemeen bekend dat duizenden Brazilianen al enkele decennia gebieden in het binnenland van Suriname occuperen voor de goudwinning.
De indruk bestaat dat het thema van deze aflevering niet erg zorgvuldig is voorbereid door de verschillende aspecten die niet verder worden duidelijk gemaakt. Ook de kijkers raakten langzamerhand de weg kwijt in de fragmentarische opbouw van het verhaal. Want zo werd de kijker niet duidelijk aan welke bevolkingsgroep de aflevering is gewijd.
Ten overvloede zij nog opgemerkt dat de eerste Chinese contractarbeiders niet in 1863 maar al tien jaar voor de Emancipatie in 1853 naar Suriname waren gekomen.