8 oktober: lustrumviering – 10de Caraïbische Letterendag
Alles is Anana – koop nu tickets
Op zaterdagmiddag 8 oktober vindt de 10de Caraïbische Letterendag plaats. Deze lustrumviering vindt plaats in het HNI in Rotterdam. Na ruim twee jaar uitstel vanwege corona viert de Werkgroep Caraïbische Letteren eindelijk een nieuwe editie, gewijd aan de grote voorlopers. Twintig schrijvers stellen zich de vraag: wie zijn onze helden? Bij deze gelegenheid verschijnt de bundel Dat wij zongen, met essays van 21 auteurs over 20 groten die hen voorgingen.
Dat wij zongen bevat opstellen van o.m. Astrid Roemer, Karin Amatmoekrim, Tommy Wieringa, Antoine de Kom, Michael Tedja, Shantie Singh enz. over o.m. Albert Helman, Anil Ramdas, Frank Martinus Arion, Tip Marugg, Michael Slory enz. (zie de lijst onder aan dit bericht).
Het boek Dat wij zongen wordt gedoopt door wintipriesteres Maran Markelo en het eerste exemplaar wordt aangeboden aan de grootste levende Nederlands-Caraïbische dichter, die overkomt uit Suriname: Jit Narain.
In gespreksronden, geleid door Raoul de Jong en Julien Ignacio, komt een groot aantal schrijvers uit de bundel Dat wij zongen aan het woord. Verder zijn er intermezzi: Charlotte Doornhein herdenkt de onlangs overleden Diana Lebacs; Raoul de Jong leest voor uit zijn succesroman Jaguarman; Michiel van Kempen vraagt aandacht voor de ten onrechte onbekende Antilliaanse antikoloniaal Medardo de Marchena; en een mystery guest zet Ronald Snijders – winnaar van de Boy Edgarprijs – in de schijnwerpers.
De presentatie is in handen van Sarita Bajnath, van het AT5-boekenprogramma Leesoffensief.
Datum en tijd: zaterdag 8 oktober 2022, van 13 tot 18.30 uur.
Toegang: tickets € 12,50, klik HIER (tickets zijn uitsluitend ONLINE verkrijgbaar).
Komt u met ons eten? Een maaltijd met één drankje kost € 18,00 p.p. Daarvoor moet wel gereserveerd worden via: anjaamsterdam16@gmail.com
Locatie: HNI (Het Nieuwe Instituut), Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam
Bereikbaarheid: Het Nieuwe Instituut bevindt zich in het centrum van Rotterdam, op circa 15 minuten lopen van station Rotterdam CS. Het museum maakt deel uit van het Museumpark en bevindt zich schuin tegenover Museum Boijmans Van Beuningen. Met het openbaar vervoer is Het Nieuwe Instituut te bereiken met de metro (halte Eendrachtsplein), tram 7 (halte Eendrachtsplein of halte Museumpark), tram 4 (halte Eendrachtsplein), bus 44 (halte Wytemaweg) en bus 32 (halte Breitnerstraat).
Bij Het Nieuwe Instituut is beperkt ruimte voor betaald parkeren. Tegenover het gebouw bevindt zich Parkeergarage Museumpark. Een aantal uur parkeren kan heel voordelig via speciale parkeerkaarten van de Gemeente Rotterdam. Bestel deze kaarten via Parkeren in Rotterdam.
Vorige letterendagen waren gewijd aan Edgar Cairo, het Caraïbisch theater, de kunst van het lezen, Muziek & literatuur, de relatie Nederland – Suriname, Albert Helman en Caraïbische jeugdliteratuur
De 10de Caraïbische Letterendag komt mede tot stand door ondersteuning van het Fonds 21 en het Prins Bernhard Fonds.
Lustrumbundel
Dat wij zongen staat onder redactie van Julien Ignacio, Raoul de Jong en Michiel van Kempen en is een uitgave van DasMag en de Werkgroep Caraïbische Letteren.
Bijdragen van:
Roberta Petzoldt over de gebroeders Penard
Ken Mangroelal over Mijn aap schreit (1928) van Albert Helman
Astrid H. Roemer over De stille plantage (1931) Albert Helman
Daphne Huisden over Papa Koenders
Gershwin Bonevacia over Pierre Lauffer
Tommy Wieringa over Boeli van Leeuwen
Antoine de Kom over Shrinivāsi
Eric de Brabander over Tip Marugg
Ruth San A Jong over Michaël Slory
Tessa Leuwsha over Johanna Schouten-Elsenhout
Alfred Schaffer over Bernardo Ashetu
Chris Polanen over Kwame Dandillo
Michael Tedja over Hans Faverey
J.Z. Herrenberg over Leo Henri Ferrier
Rihana Jamaludin over Bea Vianen
Marian Markelo over Charles J. Wooding
Milouska Meulens over Frank Martinus Arion
Dean Bowen over Edgar Cairo
Karin Amatmoekrim over Astrid H. Roemer
Shantie Singh over Anil Ramdas
Sanneke van Hassel over Ellen Ombre
Dat wij zongen: Amsterdam, DasMag, verschijnt op 30 september, presentatie tijdens de Caraïbische Letterendag op 8 oktober in Rotterdam. ISBN: 9789493248472
Vreemd dat er niets van Clark Accord te vinden is. Wellicht de best verkochte ooit.
Alle auteurs die zijn aangezocht voor een bijdrage aan de bundel waren geheel vrij om de auteur van hun voorkeur te kiezen als “voorloper” of “held”. Daar heeft de redactie geen zeggenschap in gehad. Zij hadden natuurlijk ook Clark Accord kunnen kiezen, of een andere veelverkopende auteur als Cynthia Mc Leod of Don Walther, maar dat hebben zij niet gedaan. Opmerkelijk is ook dat een auteur als de Curaçaoënaar Cola Debrot ontbreekt. Of een populaire dichter als Dobru. Het zij zo. Laten we luisteren naar wat de generatie van nu heeft te zeggen.
Vr. gr.
namens de redactie van “Dat wij zongen”
Michiel van Kempen