blog | werkgroep caraïbische letteren

Ze zijn politiek loyaal, maar de vele Surinaamse ambtenaren zijn een te hoge kostenpost

door Nina Jurna

De regering-Santokhi moet onder druk van het IMF snijden in het topzware ambtenarenapparaat. Vooralsnog is ze nog druk te tellen hoeveel mensen er eigenlijk voor de overheid werken.

Het gebouw van de Nationale Assemblée in Paramaribo. Foto © Michiel van Kempen

Zeg in Suriname „zeven-even”, en iedereen weet waar je het over hebt. Het is de staande uitdrukking voor een unieke bevolkingsgroep, de zogeheten spookambtenaren. Ze verschijnen op hun werk rond zeven uur in de ochtend, de gebruikelijke begintijd van een werkdag in Suriname. Ze tekenen voor aanwezigheid en vertrekken vrijwel onmiddellijk weer. Naar huis, of naar hun tweede, ‘echte’ baan.

Ook al doen ze nauwelijks iets als ambtenaar, een maandelijks salaris vangen ze wel. Als land met hoge staatsschulden, tekorten en enorme inflatie heeft Suriname ook nog eens een geldverslindend, log en almaar uitdijend ambtenarenapparaat. Volgens Steven Debipersad, als econoom verbonden aan de Anton de Kom Universiteit en tevens voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), is naar schatting veertig procent van de formele beroepsbevolking (bestaande uit 133.663 personen, een onbekend aantal werkt in de informele sector) ambtenaar.

Lees hier verder in NRC, 24 februari 2023 (paywall)

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter