blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Woorden worden woker – en wekken weerstand op

Taal Non-binair, persoon van kleur, mansplainer. De Nederlandse taal lijkt steeds ‘woker’ te worden. Hoe kijken taalkundigen naar ‘woke’ taal?

Anti-racistische leuzen op Curaçao. Foto © Michiel van Kempen

door Julien Blussé

‘Go to Alabama and ya better watch out”, zingt Lead Belly in ‘Scottsboro Boys’. In een opname uit 1938 vertelt de Afro-Amerikaanse blueszanger dat hij het nummer schreef naar aanleiding van de onterechte veroordeling van zwarte jongens in Alabama voor de verkrachting van twee witte vrouwen: „Dus ik adviseer iedereen, wees voorzichtig als je daarheen gaat – best stay woke.”

„Het is een advies naar andere zwarte mensen: let op, dit is een racistische maatschappij, wees op uw hoede”, vertelt de taalwetenschapper Sibo Kanobana, die de opname een van de oudste voorbeelden van het gebruik van ‘woke’ noemt. Met diezelfde betekenis zou de frase ‘stay woke’ decennialang in Afro-Amerikaanse kringen gebruikt worden: „Niet als een waardeoordeel, of zelfs niet als een woord dat zegt: het systeem moet veranderen, maar als een waarschuwing.”

Dat is inmiddels wel anders, meent Kanobana, die als sociolinguïst aan de Universiteit van Gent taal en racisme onderzoekt.

Lees hier verder in NRC Handelsblad, 7 & 8/9 januari 2022

on 16.01.2022 at 10:56
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter