blog | werkgroep caraïbische letteren

Koninkrijk op eieren

Is de staatkundige hervorming van 10-10-10 een succes geworden? Nee, zeggen vijftig (oud-) bewindslieden, volksvertegenwoordigers en professionele volgers van het Koninkrijk uit alle delen van het Koninkrijk in het boek Koninkrijk op eieren. Alphenaren Joop van den Berg en René Zwart hebben het boek samengesteld en ook burgemeester Liesbeth Spies komt terug in het boek.

Links de voorzitter van het Comité Koninkrijksrelaties prof. mr. Pieter van Vollenhoven; rechts een van de samenstellers, René Zwart, op de achtergrond Joop van den Berg, eveneens samensteller van de bundel.

Het is zaterdag 10 oktober precies 10 jaar geleden dat zowel het land Nederlandse Antillen werd opgeheven, als dat Curaçao en Sint Maarten autonome landen werden binnen het Koninkrijk en Bonaire, Sint Eustatius en Saba bijzondere gemeenten werden van Nederland. Een unieke operatie. Maar heeft deze ook opgeleverd waarvoor zij bedoeld was? Is het Koninkrijk der Nederlanden inderdaad beter gaan functioneren? Zijn de burgers – met name die in de Caribische delen – er op vooruitgegaan? En hebben de nieuwe verhoudingen een positief effect op de sfeer tussen de bestuurders?

In het boek Koninkrijk op eieren, samengesteld door emeritus hoogleraar prof. dr. Joop van den Berg en oud-parlementair verslaggever René Zwart, komen vijftig zittende en voormalige ministers-presidenten, parlementariërs en wetenschappers aan het woord. Ter gelegenheid van 10 jaar 10-10-10 geven zij antwoord op bovenstaande vragen. Aan het woord komt ook burgemeester Liesbeth Spies. Zij blikt terug op haar periode als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Oud-burgemeester van Alphen aan den Rijn Nico Schoof komt ook aan het woord. Hij vertelt over zijn betrokkenheid bij Sint Maarten. Het voorwoord is van de voorzitter van het Comité Koninkrijksrelaties, prof.mr. Pieter van Vollenhoven.
Ontleend aan Alphens.nl, 9 oktober 2020.

Koninkrijk op eieren is hier gratis te downloaden als e-boek; hier op de CU-website als pdf

Voor een bespreking, zie ‘Indrukwekkende bundel met vijftig opstellen over 10-10-10’ van Ton de Jong in Antilliaans Dagblad.

foto Aart G. Broek

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter