blog | werkgroep caraïbische letteren

De biebelebonse republiek

De moderne geschiedenis van Venezuela tart elke beschrijving, maar mag niet verzwegen worden. Kern van het verhaal is de destructieve rol van voormalig president Hugo Chavez.

Hij leefde zonder budgettaire beperkingen zijn absurde Bolivariaanse revolutie uit en heeft daarmee een geweldige ravage aangericht door het ontmantelen van de rechtsstaat, het ideologisch verwurgen van de economie en het opzetten van sociale projecten die wel veel propaganda genereerden, maar geen duurzame zorg en onderwijs. Dat de Nederlandse Antillen hiervan te lijden hebben, spreekt voor zich en komt regelmatig ter sprake.

De vlijmscherpe analyse komt uit de pen van iemand die er vier jaar lang bij was, met talrijke contacten in alle geledingen van de Venezolaanse samenleving: Dick den Haas. Hij legde zijn bevindingen neer in De biebelebonse republiek.

Den Haas werkte voor ontwikkelingssamenwerking in de Filippijnen en Kameroen en voor de Buitenlandse Dienst in Algerije, Indonesië, Bangladesh, Ethiopië en Venezuela. In de laatste drie als Nederlands Ambassadeur. In veel van die landen was het overheidsbeleid voor armoedebestrijding gebrekkig en waren de middelen beperkt. In Venezuela lag dat anders; hier had de regering de wil én de middelen om armoede aan te pakken. Maar dat ging helemaal mis. Hij zag dat de armen aan het kortste eind trokken door hun hoop en verwachtingen onder te brengen bij een ijdele demagoog.

Het boek is op eigen initiatief uitgegeven bij EZBooks en te verkrijgen door een mailtje naar de auteur te sturen: denhaas8@planet.nl. Het boek kost € 14,50, plus eventueel € 4,40 portokosten. Afrekening kan achteraf, de auteur stuurt een factuur mee.

on 06.03.2020 at 8:26
Tags: / / /

1 comment to “De biebelebonse republiek”

  • Een bijzonder informatief en lezenswaardig boek, dat een goed inzicht geeft in de recente politieke geschiedenis van Venezuela. Een aanrader!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter