blog | werkgroep caraïbische letteren

5e Tempelmarkt: culturele show van eigen bodem en vuurwerk

Vandaag [5 februari] treedt het Jaar van het Varken in. Voor de vijfde keer wordt Chinees Nieuwjaar/het Lentefeest met een tempelmarkt (Templefair) op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken gevierd. Het is de eerste keer dat de show – hoogtepunt van het feestelijk culturele evenement, geheel wordt ingevuld met ‘artiesten’ van eigen bodem.

 

De tempelmarkt wordt om 10.00 uur op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken geopend.

In de zaal wordt er nog steeds flink geoefend voordat de generale op maandagavond volgt. Kindertjes en tieners lopen rond, terwijl de volwassenen geduldig zitten. Iedereen wacht op hun sein om het podium te betreden. Samen zullen zij dinsdagavond in een show van ruim twee uren hun dans-, zang- en muziektalenten tonen.

De organisatie van de Tempelmarkt is weer in handen van de Suriname Chinese United Association (SCUA). Voorzitter Li Xue Xiong zegt aan Starnieuws dat minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme en de Chinese ambassadeur Liu Quan de tempelmarkt openen om 10.00 uur. Na de pagara en leeuwendans van Chung Fa Foei Kon, krijgen de gasten een rondleiding. Door de dag heen zijn er verschillende optredens van culturele groepen.

 

De culturele show tijdens de vijfde tempelmarkt wordt geheel ingevuld met ‘artiesten’ van eigen bodem, die nog voor de laatste keer oefenen. (Foto’s: Ranu Abhelakh)

Podiumprogramma
Het officiële podiumprogramma start om 19.00 uur. Volgens schema zullen de SCUA-voorzitter, de Chinese ambassadeur en president Desi Bouterse de gasten toespreken. Hierna volgt een gevarieerde en kleurrijke voorstelling. Surinames nieuwste zanggroep, Voices of Harmony en de Zhonghua Dream Art School, doet een openingslied en -dans. Op het programma staan ook de kleutertjes van Hua Duo Duo Kinderdagverblijf, leerlingen van de Chinese Culture and Art Centre Suriname en leden van de Chinese Vrouwen Vereniging ingedeeld.

De tempelmarkt, een kleurrijke braderie, is intussen ook handelsactiviteit geworden, om diensten en koopwaar te introduceren en aan de man te brengen. In de zaal en buiten op het KKF-terrein, zijn zestig stands ingericht waar het publiek bijvoorbeeld informatie kan inwinnen bij het Confucius Instituut, leert over de nieuwe acties van de Southern Commercial Bank of de recente biologische geneesmiddelen van Reishi bio farms kan bemachtigen.

Tussen de foodstands met verschillende keukens, introduceert Lily’s Snacks enkele ‘Street food’ snacks als Egg Puff Ice Cream en de Japanse Takoyaki. Bezoekers die liever rond de eetstands hangen, kunnen de show dit keer ook buiten volgen op de LED-screens, zegt Li Xue Xiong.

Crisis blijft uitdaging
De economische crisis blijft een uitdaging voor de organisatie, bevestigt SCUA-ondervoorzitter Thomson Cheung. Op eigen kracht en de hulp van sponsors probeert de organisatie de Tempelmarkt, een kleurrijke braderie te organiseren. De viering van 165 jaar Chinese Vestiging vorig jaar heeft veel geld en mankracht gekost.
De organisatie heeft dit keer ook geen financiële steun gekregen van de Chinese ambassade. Die haalde in de voorgaande jaren buitenlandse artiesten voor de show. Volgens de Chinese ambassadeur Liu is de tempelmarkt een volledig Surinaamse Chinese aangelegenheid. Suriname is het enige land op het Westelijk halfrond dat Chinees Nieuwjaar tot een nationale dag heeft verheven. De viering krijgt op deze manier dan ook een eigen uniek karakter.

 

De show wordt voor het eerst geheel ingevuld met ‘artiesten’ van eigen bodem.

Terwijl het Lentefeest gaande is in KKF, houden verschillende Chinese verenigingen hun traditionele gezamenlijke lunch voor leden, familie, vrienden en politici. Enkele verenigingen hebben die zondag en maandag gehouden, zodat hun leden het feest op de dag zelf in familieverband kunnen vieren. De tempelmarkt wordt rond 21.00 uur afgesloten met een vuurwerkspektakel van Soeng Ngie en Co.

Tempelmarkten
Tempelmarkten worden al eeuwenlang in China en nu ook elders in de wereld gehouden om Chinees Nieuwjaar te vieren. Chinezen trekken op deze dag graag naar de tempel om bijvoorbeeld de goden van voorspoed & verbetering, geluk en lang leven te danken. Handelslui keken naar grote open plekken om hun waar aan te bieden. De open ruimtes bij de tempels werden hiervoor gebruikt en door de jaren groeide dit uit naar een feest met volksartiesten, vandaar de naam ‘Templefair’.

[van Starnieuws, 5 februari 2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter