Maartje Jaquet en Suriname
De sociëteit van de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae in Amsterdam staat tot en met vrijdag 17 januari 2020 in het teken van de beeldende kunst in relatie tot Suriname. De tentoonstelling Brasa mi ori – Groet me met… toont kunstwerken uit de collecties van Arti leden: Carl Haarnack en van Myra Winter. Een aantal kunstenaars leden van Arti et Amicitiae hebben een band met Suriname zoals Maartje Jaquet (Egmond aan Zee, 1963). Dit is haar verhaal, opgetekend door Myra Winter:
“Tien jaar geleden, in 2009, was ik voor het eerst van mijn leven in Suriname en begon mijn grote fascinatie voor dit land. Ik gaf toen, via de One Minutes Organization Amsterdam een videoworkshop ‘City One Minutes’ aan studenten, oud-studenten en kunstenaars van het toenmalige Nola Hatterman Instituut (nu Nola Hatterman Art Academy) en AHKCO. Onder de deelnemers bevonden zich George Struikelblok, Ravi Rajcoomar, Kit-ling Tjon Pian-Gi, Dani Djojoatmo en Patrick Tjon.
Ik verbleef in het Eco Resort Hotel en liep ‘s morgens van daaruit richting de Waterkant. De eerste morgen nam ik meteen een kijkje bij ‘Nola’. De academie was open maar ik zag niemand. Ben toen rondom het gebouw gaan wandelen en zag een kolonie draagmieren in de weer met hun blaadjes. Dat had ik nog nooit in het echt gezien, zo magisch. In die tijd was ik veel met film en fotografie bezig. Maakte filmopnames van die mieren en liep terug naar het gebouw. In de deuropening stond de directeur, hij vroeg zich af wat ik in die tuin aan het uitspoken was! Zo ontmoette ik Rinaldo Klas. Sindsdien zijn wij niet alleen heel goede vrienden, maar houden we elkaar op de hoogte van ons werk.
Ik bewonderde de beelden in de tuin van de academie en vroeg wie die gemaakt had. Dat was Marcel Pinas. Ik zocht contact met hem, en het klikte. Een jaar later kwam ik op zijn uitnodiging met mijn gezin naar Moengo en gaf daar workshops fotografie bij Tembe Art Studio, op scholen in de stad en in dorpen langs de rivier.
Kunstlessen aan kinderen geven ben ik altijd blijven doen. Ik bedenk projecten voor kinderen op allerlei gebied en voer ze samen met hen uit.
Beide keren (2009 – Paramaribo en 2010 – Moengo) heb ik een bezoek gebracht aan Readytex Art Gallery, en heb de activiteiten aldaar via Facebook kunnen volgen.
De laatste jaren heb ik me steeds meer beziggehouden met tekenen en schilderen (met pen, potlood, aquarel) van mensen. De rode draad in mijn werk is de diversiteit van de mensen en tegelijkertijd de eenheid, de menselijkheid.
Drie jaar geleden deed ik een Artist Residency in Noord-Marokko. Zo heb ik me verder kunnen specialiseren in het tekenen en schilderen. Ik maakte vooral snelle schetsen en tekeningen, A5-, A4-formaat ongeveer, en een paar op A3-formaat, met pen en aquarel. Het jaar daarop deed ik een Residency ‘BIJLMAIR’ van CBK Zuidoost in Amsterdam, met mijn eerdere bezoeken aan Suriname in het achterhoofd. Ik verbleef daar een maand en ben in die tijd steeds groter gaan werken (formaten van 50×65 cm en één bij twee meter.”
Maartje Jaquet vertrok in september 2019 naar Suriname als Artist in Residence. Gedurende haar verblijf in Paramaribo was zij veelvuldig te vinden aan de Waterkant en op de Vreedzaam markt waar zij passanten portretteerde en hun verhalen optekende. Dagelijks deed zij hiervan verslag op haar Facebook-pagina.
Op 3 oktober 2019 ging in Readytex Art Gallery de tentoonstelling: Bezielde Lijnen open. Een duo tentoonstelling met Rinaldo Klas waarin zij haar recente schetsen (aquarellen) combineerde met werk uit 2017 gemaakt tijdens haar Artist in Residence periode in Amsterdam Zuid/Oost. De tentoonstelling was tot en met 2 november 2019 te zien.
Bij terugkomst in Nederland ontmoette ik Maartje in de kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae (opgericht in 1839) aan het Rokin in Amsterdam waar wij beide lid van zijn. Ik kreeg van haar overhandigd een portret van Rinaldo Klas een pen/aquarel van 40 cm x 30 cm, een aanvulling op mijn collectie en vooral ook een zeer waardevolle toevoeging op de tentoonstelling:
Brasa mi ori-Groet me met…
Deze tentoonstelling, die nog tot en met 17 januari 2020 in het sociëteit gedeelte van Arti et Amicitiae te zien is toont kunstwerken uit mijn gezamenlijke collectie met Henry Strijk aangevuld met 5 werken uit de collectie van Carl Haarnack en enkele bruiklenen waaronder foto’s van Diana Blok. Curator: Harald Schole
Met dit portret had ik mij geen mooiere ‘kruisbestuiving’ tussen Suriname/ Nola Hatterman Art Institute en Amsterdam/Arti et Amicitiae kunnen wensen!
Met dank aan: Maartje Jaquet, Rinaldo Klas en Readytex Art Gallery