blog | werkgroep caraïbische letteren

SAAM in Nijmegen: buiten Nederlandse hitte, binnen tropische warmte

Oost en West waren nog nooit zo Dichterbij geweest als afgelopen zaterdag 29 juni in Nijmegen. Buiten hitte alom, binnen de koelte van de Lutherse Kerk, de warmte van tropische muziek, prachtige schilderijen, levendige poëziegeschiedenis en bijzondere performances van diverse dichters.

 

V.l.n.r. Rienaysa Lamp-Antonia, Frida Domacassé, Nadine van Maasakker,  dan de mc Elda Janzen, Michiel van Kempen en Hortencia Ayoubi; Evelien Rothuizen staat niet op de foto.

Michiel van Kempen gidste het publiek zeer vakkundig door de geschiedenis van de poëzie van beide kanten van de oceaan en maakte het toegankelijk voor iedereen. De voordrachten waren stuk voor stuk bijzonder: Frida Domacassé met een prachtige vertolking van haar gedichten. Nadine van Maasakker bracht haar trilogie “Interactie in Actie ” begeleid door muziek, zang en dans dichterbij het publiek. Evelien Rothuizen, liet ons op haar eigen fantastische wijze kennis maken met haar en haar gedichten. De dichterskaravaan werd afgesloten met een weergaloze optreden van Rienaysa Lamp-Antonia. Gershwin Bonevacia had zich afgemeld. De gedichten die door het publiek zijn geschreven worden dit najaar tentoongesteld in het Poëziecentrum Nederland.

Nadine van Maasakker en Michiel van Kempen

 

Het programma werd afgesloten met het toepasselijke gedicht “Zomer” van Nadine waarna ze het themajaar van SAAM inluidde. De periode van 17 augustus 2019 tot 4 oktober 2020 heeft als thema ” Verbinding in Vrijheid” ter ere van de 225 jaar slavenopstand op Curaçao. Iedereen die een bijdrage hieraan zou willen leveren wordt oproepen om zich te melden via de site SAAM.live, tabblad contact of via Facebook saampuntlive. Op zaterdag 28 maart 2020 presenteren Poëziecentrum Nederland en SAAM de volgende editie van Dichterbij Oost en West. Maar wees niet verbaasd als Dichterbij nog dichterbij komt en ineens in het Westen des lands opduikt!

 

De muzikale omlijsting werd verzocht door Luis Santana en Eric Ignatia.

 

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter