blog | werkgroep caraïbische letteren

50 jaar Dubbelspel

Dutch Caribbean Book Club organiseert samen met de Centrale Bibliotheek in Den Haag op zaterdag 9 september van 14:00-16:00 uur: 50 jaar Dubbelspel – Frank Martinus Arion.

***Ook via live stream te volgen***

Frank Martinus Arion (1936-2015) publiceerde 50 jaar geleden zijn debuutroman Dubbelspel. Hij schreef Dubbelspel vanuit een geheel zwart perspectief. De vier hoofdpersonen spelen domino en de winnaars geven elke ronde dat ze winnen een paar schoenen aan de verliezers. Dit heeft te maken met het slavernijverleden. In die periode stond het bezit van schoenen voor status en vrijheid. De tot slaaf gemaakten hadden niet het recht schoenen te dragen. Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden staan we stil bij dit verleden.

Dubbelspel is ook het eerste boek dat het CPNB in 2006 ter gelegenheid van de landelijke campagne Nederland Leest in een oplage van 725.000 exemplaren gratis werd uitgedeeld in bibliotheken en op scholen.

Keynote spreker op deze middag is dr Aart G. Broek, historisch socioloog en letterkundige. Broek is auteur van talrijke wetenschappelijke en journalistieke artikelen, van columns, boekbesprekingen, curricula voor het middelbaar onderwijs, adviesrapporten en boeken. Titel van zijn beschouwing: ‘Dubbelspel: emancipatoire klapper’.

Alwin-Toppenberg

Er is spoken word van dichter Rienaysa Lamp-Antonia. Onlangs verscheen haar gedichtenbundel Un Man Yen. Rienaysa nam deel aan de ‘Ruta Tula’ (Tula-route) op Curaçao en met haar gedicht ‘Prehuisio infundá’ (Ongefundeerd vooroordeel) viel ze in de prijzen tijdens de verhalenwedstrijd ‘Arte di Palabra’.

Alwin Toppenberg verzorgt het muzikale intermezzo met Caribische klanken.

Praktische informatie
Datum: zaterdag 9 september 2023
Tijd: 14:00-16:00 uur
Locatie: Centrale Bibliotheek, Spui 68, Den Haag
Aanmelden: via de Bibliotheek / Eventbrite

U kunt de lezing ook volgen via livestream: https://youtube.com/live/fjCwLvwVd64

2 comments to “50 jaar Dubbelspel

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter