blog | werkgroep caraïbische letteren

Gloria Wekker wint Joke Smitprijs 2017

Gloria Wekker is de winnares van de Joke Smitprijs 2017, zo maakte de jury vandaag bekend. Wekker ontving de prijs op maandag 11 december uit handen van minister Ingrid  van Engelshoven (emancipatie) in Amsterdam. De Oranjeleeuwinnen zijn verkozen tot winnaar van de Aanmoedigingsprijs.

De Joke Smit-prijs is een tweejaarlijkse Nederlandse regeringsprijs en een oeuvreprijs. De prijs is dit jaar voor de 16e keer uitgereikt. Gloria Wekker ontvangt een kunstobject en een bedrag van € 10.000.

Een jury onder leiding van Eva Jinek koos Gloria Wekker vanwege haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland. Volgens de jury heeft Wekker een cruciale bijdrage geleverd aan het onderwijzen en stimuleren van studenten, journalisten, activisten en andere geïnteresseerden op het gebied van gender en etniciteit. Ze maakte het concreet en tilde tegelijkertijd het academische en maatschappelijke debat hierover naar een hoger niveau.

Behalve Wekker waren Angela Maas, hoogleraar cardiologie voor vrouwen aan het Radboud MC en Soerin Narain, oprichter van Stichting Vobis, voor meiden en jonge vrouwen in een kwetsbare positie, genomineerd.

Aanmoedigingsprijs / De Aanmoedigingsprijs van € 1.000 gaat dit jaar naar de Oranjeleeuwinnen. Zij hebben de meeste stemmen gekregen in een online verkiezing. De Nederlandse voetbalvrouwen zijn deze zomer Europees Kampioen geworden en zijn daarmee een rolmodel geworden voor jongens en meisjes.

Anne Fleur Dekker, een feministische activiste die zich inzet voor de positie van vrouwen en onderdrukte groepen in de samenleving en Nupur Kohli, een jeugdarts die mensen aanzet om zowel fysiek als mentaal fit te worden en daardoor bijdraagt aan sterke gezonde gezinnen, eindigden als nummers twee en drie.

Regeringsprijs voor emancipatie / Deze regeringsprijs is vernoemd naar feministe Joke Smit (1933 – 1981) die een vooraanstaande rol heeft vervuld in de vrouwenemancipatie-beweging. Daarnaast is er de Aanmoedigingsprijs op het gebied van vrouwenemancipatie, die tevens tweejaarlijks wordt uitgereikt. Met het uitreiken van deze prijzen onderstreept de regering de betekenis van emancipatie en het belang dat zij hecht aan de bevordering van emancipatie in de Nederlandse samenleving.

Jury / De jury van de oeuvreprijs bestond dit jaar uit voorzitter Eva Jinek, Anna Nooshin (ondernemer en modeblogger), Dylan van Rijsbergen (publicist), Belle Derks (hoogleraar sociale- en organisatiepsychologie) en Hassnae Bouazza (journalist).

Ontleend aan website Rijksoverheid, 11 december 2017.

Voor tegenspraak, zie The Post Online, 12 december 2017.

on 12.12.2017 at 15:02
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter