blog | werkgroep caraïbische letteren

NRC mist zwarte kinderboeken – en kijkt niet goed

Beste redactie van NRC,

Met belangstelling heb ik het artikel gelezen in de NRC, ‘Het is altijd Eva, Emma of Floor – op school zijn vele huidskleuren maar de hoofdpersonen van kinderboeken zijn bijna allemaal wit’ (14-15 oktober 2017 – klik hier). In het artikel staat dat het voor literaire dienstverlener Ingrid Meurs een moeizame zoektocht is om voor Oxfam Novib boeken die ‘een kijkje in andere culturen’ geven te vinden en dat het meestal blijft bij één boek per jaar dat zij vindt met een niet-witte hoofdpersoon. Auteurs Mylo Freeman, Brian Elstak en Lydia Rood worden in het artikel als uitzonderingen genoemd.

Caraïbische Letterendag Junior, 1 oktober 2017. Foto © Nataly Linzey/Werkgroep Caraïbische Letteren

Gelukkig zijn er veel meer auteurs in het Koninkrijk der Nederlanden en Suriname te vinden die kinderboeken schrijven met niet-witte hoofdpersonen. De Werkgroep Caraïbische Letteren heeft ism de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) op 1 oktober jl. een Caraïbische Letterendag OBA Junior georganiseerd in Amsterdam. Aan deze dag deden maar liefst 23 kinderboekenschrijvers mee die meerdere Caraïbische kinderboeken hebben geschreven waarin gekleurde hoofdpersonen avonturen beleven. We hadden naast voorstellingen van auteurs en diverse workshops dan ook een Caraïbische Boekenstraat met volle boekentafels waarop de meest prachtige kinderboeken lagen!

 

Deelnemende auteurs waren: Diana Lebacs, Roland Roi Colastica, Jackie Bernabela, Liliana Erasmus, Loekie Morales, Indra Hu, Hilli Arduin, Curt Fortin, Guillame Pool, Hans en Monique Hagen, Joke van Leeuwen, Lydia Rood, Marit Törnqvist, Brian Elstak, Henna Goudzand Nahar, Mariska Hammerstein, Anton van der Kolk, Peter Vervloed, Mylo Freeman, Charlotte Doornhein, Tio Ali en Cynthia Mc Leod.

 

Dit zijn slechts enkele auteurs uit Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten en Nederland. Er zijn nog veel meer kinderboekenschrijvers die boeken hebben gepubliceerd en in de toekomst boeken zullen publiceren met gekleurde hoofdpersonen.

De Werkgroep Caraïbische Letteren heeft als doel het initiëren en ondersteunen van activiteiten ter bevordering van de Caraïbische letteren in ruime zin (literatuur, cultuur, geschiedenis). Het gaat om het leggen van verbindingen tussen generaties, gevestigd en aankomend literair talent, landen (Nederland, Suriname, Aruba, Curaçao en Sint Maarten, en de Caraïbische eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius) en talen, tradities en perspectieven.

Onze Caraïbische Letterendag OBA Junior voor kinderen van 6 – 13 jaar was een groot succes. We nodigen iedereen uit die wil nagenieten om een kijkje te nemen op www.werkgroepcaraibischeletteren.nl. En we hopen dat er de komende tijd veel Caraïbische kinderboeken gekocht zullen worden. U heeft nu een lijst met namen van auteurs waarmee u de (online) boekenwinkels af kunt struinen. (Klik hier voor een selectie van 72 Caraïbische kinderboeken.)

Hartelijke groet,

Charlotte Doornhein

artistiek leider Caraïbische Letterendag OBA Junior
bestuur Werkgroep Caraïbische Letteren
kinderboekenschrijfster
www.charlottedoornhein.nl

 

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter