blog | werkgroep caraïbische letteren

Eerste voorstelling Ademhalen op 8 maart in Nickerie

In opdracht van de Nederlandse ambassade heeft schrijfster Karin Lachmising in 2015 het theaterscript Ademhalen geschreven. Aan de basis van deze verhalen staan waargebeurde levensverhalen van vier vrouwen uit Nickerie. In de vorm van een theaterstuk worden thema’s over de beleving van vrouwenrechten in Suriname op kunstzinnige wijze belicht. De Nederlandse ambassade presenteert deze theatervoorstelling, op de Internationale Dag van de Vrouw (8 maart). De première van deze voorstelling vindt plaats in het Cultureel Centrum Nickerie (CCN) in Nieuw Nickerie.

V.r.n.l.: Krishna Bajnath ( Vz. Stichting Sari), Nandeni Dinai ( Vz. Stichting Moederhart), Karin Lachmising ( schrijfster ‘Ademhalen’), Mascha Baak (Plv. chef de poste van de Nederlandse ambassade), Maurice Pourchez (eerste secretaris en woordvoerder Ned. ambassade). (foto: Sandra Ammersingh, Ned. ambassade)

Het verhaal speelt zich af in Nickerie, maar is in diverse samenlevingen wereldwijd herkenbaar. Op het podium staan Ilham Ahmadali, Razia Barsatie, Afiba Becker, Evita Issa en Kavita Ramphal; een enthousiaste en ervaren cast die bekend is van theater, dans, zang en beeldende kunst. Regisseur Alida Neslo wisselt de monologen en dialogen, die in het Nederlands, Sranantongo en Sarnami zijn, af met zang, klank, mantra’s, dans, beweging en beeld. Zo maakt zij Ademhalen tot een boeiende, verrassende theaterervaring voor mannen, vrouwen, jongens en meisjes.
Het verhaal gaat over moed en het maken van keuzes in een kleine, traditionele samenleving, waarin vrouwen vaak in een achtergestelde positie verkeren. De kleine, benauwende samenleving waarin zij leven maakt hen kwetsbaar en beperkt hun mogelijkheden tot volledige ontplooiing. Ook krijgen zij niet altijd het respect en de waardering die ze verdienen. Drie onafhankelijke Nickeriaanse vrouwen ontmoeten elkaar na een dramatische keuze van een gemeenschappelijke vriendin. Zij wisselen ervaringen uit over obstakels en hindernissen, tradities en (voor)oordelen van het leven in een kleine samenleving. Wanneer zij elkaar beter leren kennen, realiseren zij zich dat zij door hun gemeenschappelijke ervaringen met elkaar verbonden zijn.
Rondom de reguliere voorstellingen financiert de Nederlandse ambassade ook schoolvoorstellingen, met speciaal hiervoor ontwikkelde lesbrieven over vrouwenrechten. De productie is in handen van Aco Multiservices in samenwerking met Stichting Moederhart en Stichting Sari. Op 16, 17 en 18 maart is Ademhalen in het Cultureel Centrum Suriname (CCS) in Paramaribo te zien.

[uit Dagblad Suriname, 01-03-2017]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter