blog | werkgroep caraïbische letteren

Een dikke biografie over duizendpoot Albert Helman

Impressie van de feestavond

door Lila Gobardhan-Rambocus

Op 17 september 2016 heeft Michiel van Kempen zijn biografie over Albert Helman gepresenteerd in het theater van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA), Nederland, onder de titel Rusteloos en overal, Het leven van Albert Helman. De presentatie: ‘Albert Helman, rebel en pionier’ genoemd, vond plaats op de zevende Letterendag van de Werkgroep Caraïbische Letteren.

IMG_8012

Kenny B opende het Helman-programma. Foto © Nataly Linzey

 

Voor wie dat niet weet: Albert Helman is de auteursnaam van Lou Lichtveld. Hij leefde van 1903-1996. Ruim voor de genoemde datum waren de toegangskaarten uitverkocht. De avond was zeer gevarieerd, de presentatie lag in handen van Yvette Forster en Maarten van Hinte.

 

IMG_7964

Anneke Visee spreekt over Helman in het interbellum. Foto © Nataly Linzey

Verschillende sprekers kwamen aan het woord, mensen die Helman gekend hebben, met hem hebben samengewerkt, onder wie Eva Essed ­Fruin. Er was een filmfragment uit een ongepubliceerd interview met Helman door zijn neef Wim Lichtveld.

Het programma was opgedeeld in vieren om de veelzijdigheid van Helman tot uiting te laten komen. Het eerste deel belichtte Helman als musicus, het tweede Helman als de eerste migrant-schrijver, in het derde deel ging het om Helman als avant-gardist en het vierde zag Helman als kosmopoliet.

 

IMG_8159

Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Helmans oudste dochter, Cecilia van Vliet-Lichtveld, in gezelschap van haar zoon Bas van Vliet. Foto © Nataly Linzey

 

Tenslotte dient vermeld te worden dat er getuigenissen waren van Jerry Dewnarain (Suriname), Shrinivasi (Suriname/Curaçao), Reinier Artist (Suriname/Nederland), Thea Doelwijt (Suriname/Nederland), Bert Paasman, Pim de la Parra (Suriname), de al eerder genoemde Eva Essed, Ruth Sang A Jong (Suriname) en Clyde Lo A Njoe (Antillen/Nederland). Columns waren er van Anneke Visée en Rihana Jamaludin. Jos de Roo interviewde de auteur. Er waren optredens van bekende artiesten, onder wie Kenny B en Manoushka Zeegelaar- Breeveld, terwijl composities van Helman werden uitgevoerd door pianist Hessel bij de Leij en alt-mezzosopraan Charlotte Stoppelenburg.
Twee van Helmans kleinzoons hebben over hun grootvader gesproken en het eerste exemplaar werd overhandigd aan Helmans oudste dochter, Cecilia van Vliet-Lichtveld. Tenslotte was er een afsluitend optreden van de band New Motion, onder leiding van een van Helmans kleinzoons, Flip van Vliet. Kortom een zeer geslaagde presentatie van een boek dat het lezen waard is.

 

IMG_7875

De band van Helmans kleinzoon, Flip van Vliet, sloot de avond af. Foto © Nataly Linzey

[uit de Ware Tijd Literair, 1/2 oktober 2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter