blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Hommageconcert voor Albert Palm

door Joop Halman

Op 7 mei jl. vond op Curaçao een hommageconcert plaats voor de Curaçaose musicus en componist Albert Palm (1903-1958). Dit naar aanleiding van de uitgifte door de Palm Music Foundation van een muziekbundel met zijn partituren.

Het was een geanimeerde middag. Eerst in de tuin van de muziekschool, waar de Politieharmonie inloopmuziek speelde. En toen we “officieel” begonnen speelde de Politieharmonie na het volkslied ook twee feestmarsen van Albert Palm: “Igualdad” (geschreven bij het 100-jarig bestaan van de loge Igualdad) en “Democraat”, geschreven in de jaren ’40 toen de autonomie van de Nederlandse Antillen aanstaande was.

In de muziekzaal speelden achtereenvolgend vier pianisten (Robert Rojer, Esther Cheri, Enrico Henriquez en Randal Corsen) werk van Albert Palm. Ook een orkestje van de muziekschool heeft als intermezzo twee stukjes gespeeld uit de liederenbundel “Ban Kanta”, zij het niet van Albert Palm.
Bijzonder was de piano-tambú. De tambú is een oorspronkelijk uit Afrika stammende dans waar een zware trommel bij wordt gebruikt. Albert Palm heeft in de jaren ’40 één van deze trommelspelers uitgedaagd: wat jij op je trommel kan, dat kan ik ook op mijn piano. Randal Corsen (piano) speelde samen Pernell Saturnino (trommel) en zij bootsten het spel na dat Albert Palm en de toenmalige tambú-speler elk weekend deden tijdens hun jamsessions.

U kunt de presentatie zien en horen op youtube [doorklikken]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter