blog | werkgroep caraïbische letteren

30 mei 1969, rel of revolutie?

Rel of Revolutie, de nieuwe theatervoorstelling van Ira Kip, onderzoekt het verhaal van de cruciale opstand op Curaçao

Er is al jarenlang discussie over de vraag of ’30 mei’ nou daadwerkelijk het begin was van wezenlijke veranderingen op Curaçao of niet veel meer dan een uit de hand gelopen arbeidsconflict. Vele verschillende invalshoeken en talloze verhalen gaan rond en het is belangrijk dat die allemaal een plek krijgen. Alleen dan krijgen we een totaal beeld van de geschiedenis. De produktie van Ira Kip: Rel of Revolutie brengt die vraag weer naar boven.

Ira Kip. Beeld: Viviane Sassen

Trinti Mei 1969’, onderbelicht keerpunt in onze Nederlandse geschiedenis

Rel of Revolutie vertelt het verhaal van Trinti Mei (30 mei) 1969 op Curaçao. Op deze dag kwamen mensen massaal in opstand tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de Shell-olieraffinaderij. Er vielen twee doden en tientallen gewonden. Nu, 51 jaar na de opstand, trekt de voorstelling Rel of Revolutie in april en mei 2020 langs de Nederlandse theaters met de vraag ‘wie bepaalt wat, en wie vertelt het verhaal?’

Regisseur Ira Kip is voor haar onderzoek op zoek gegaan naar persoonlijke verhalen over deze historische gebeurtenis. Op Curaçao werd zij daarin gesteund door o.a antropoloog Su Girigori, historicus Jeanne Henriquez en geschiedenisdocent Max Elstak. In Nederland is Ira begeleid door historicus, schrijver en oud-directeur van de Nederlandse Vertegenwoordiging te Willemstad Lammert de Jong en secretaris buitenlandse zaken Arthur Kibbelaar.

Terwijl Ira in de geschiedenis duikt, leert zij dat de opstand niet alleen het gevolg is van jarenlange sociale, culturele en maatschappelijke ongelijkheid; Trinti Mei is ook het keerpunt in de verhoudingen en relatie tussen Nederland en haar eilanden.

Terwijl in 2019 Curaçao 50 jaar Trinti Mei herdenkt en het eiland, de samenleving maar ook Nederland geconfronteerd wordt met de nu al 50 jaar lange onrust en provocaties die het eiland economisch-sociaal teistert, is in Nederland de berichtgeving en betrokkenheid nihil.

Ziet de politiek de sociale hervormingen die plaatsvinden en besteed ze daar voldoende aandacht aan? Hoe zit het met sociale zekerheid, en met discriminatie op de werkvloer?

Het waren ‘de’ valkuilen die in 1969 op Curaçao tot Trinti Mei geleid hebben. De vraag is, wie bepaalt wat en wie vertelt het verhaal? Waar staan we nu, hoe kunnen we voorkomen dat we dezelfde fouten maken, dichter tot elkaar komen, maar vooral ook een samenleving zijn waar iedereen gelijkwaardig is?

Nooit eerder is er in het theater op een toegankelijke manier publieke aandacht geweest voor deze belangrijke historische gebeurtenissen, die op Curaçao en daarmee binnen het Nederlands Koninkrijk hebben plaatsgevonden.

Rel of Revolutie wordt geproduceerd door stichting KIP Republic, die zich hard maakt voor het bieden van een platform voor onderbelichte verhalen uit onze samenleving. Door middel van multidisciplinaire kunstprojecten over relevante thema’s probeert KIP Republic onconventionele gesprekken op gang te brengen en verschillende groepen binnen de samenleving met elkaar te verbinden.

De voorstelling staat in elk geval gepland in Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Hou voor andere locaties en de precieze speeldata deze site in de gaten.

[Van Comité Koninkrijksrelaties — 3 maart 2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter