blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

3 x Sranan Gowtu in Bijlmerparktheater

Op zaterdag 23 juli geeft Diederik Samwel Sranan Gowtu drie voorstellingen in het Bijlmerparktheater in Amsterdam Zuid-Oost. Muzikale hoofdgasten zijn respectievelijk Edgar Burgos van Trafassi, Michael Deira van Aptijt en Oscar Harris.

Edgar Burgos

Edgar Burgos tijdens het Kwaku omer Festival 2015. Foto Wikipedia

Diederik Samwel, auteur van het boek Sranan Gowtu en nog vijf andere boeken over Suriname, trakteert het publiek op een stoomcursus Surinaamse muziek. In ruim een uur vertelt hij hoe in een land met slechts een paar honderdduizend inwoners een bloeiende muziekcultuur is ontstaan waarin invloeden uit alle windstreken doorklinken.

Tijdens de drie voorstellingen op 23 juli staat telkens een andere icoon uit de Surinaamse muziek centraal; Edgar Burgos van Trafassi (14.00 uur), Michael Deira van Aptijt (16.00 uur) en Oscar Harris (18.00 uur).

Naast verrassende archieffoto’s laat Samwel filmpjes zien uit de jaren ’60 en ’70 met Big Jones, Max Woiski jr., Lieve Hugo en Oscar Harris. Gaandeweg onderbouwt hij de stelling van onderzoekers van de Amerikaanse Harvard University die Surinaamse kaseko beschouwen als ‘the best kept secret in music history’. Samwel krijgt volop muzikale ondersteuning van Patrick ‘Teve’ Tevreden en zijn band Lobi Firi. Zij brengen onder meer klassiekers als Jerulasem, Witte visie en Pompo Lollie ten gehore.

Een kaartje voor de voorstelling biedt ook toegang tot het Kwaku festivalterrein.

Op zondag 24 juli deelt Fra Fra Sound het Kwaku-podium met verschillende gasten tijdens Tussen Dakar, Paramaribo en Amsterdam. Met Joell Wilson en Anthony Lubbers (14.00 uur) en Mola Sylla (16.00 en 18.00 uur).

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter