blog | werkgroep caraïbische letteren

3 x Aletta Beaujon, of de treurnis van het Nederlandse bibliotheekwezen

door Michiel van Kempen

Ik denk dat als je een top-5 zou samenstellen van Antilliaanse dichters Aletta Beaujon een gerede kans zou maken om daar bij te komen. Onlangs verscheen bij In de Knipscheer De schoonheid van blauw, de prachtig verzorgde uitgave van haar verzamelde gedichten, keurig gebonden en met leeslint, sympathieke inleiding, instructief nawoord.

Ik besprak het boek voor Biblion, de instelling die boeken voorziet van een zgn. a.i., een korte aanschafinformatie die wordt toegestuurd aan alle 1100 Nederlandse openbare bibliotheken, die vervolgens kunnen beslissen of zij het boek in hun collectie opnemen. In vroegere jaren kon het wel eens gebeuren dat een uitgeverij zoveel exemplaren via Biblion aan de bibliotheken kwijt kon, dat zij daar in één keer mee uit de investeringskosten was. Wat is het totale aantal exemplaren dat de 1100 bibliotheken bestelden van Beaujons De schoonheid van blauw? 3, zegge: drie! De uitgever heeft 2 exemplaren ter beoordeling moeten inzenden naar Biblion en krijgt van 1100 bibliotheken een bestelling van 3 exemplaren. Nederland, anno 2010.

Ik dacht nog een moment: heb ik mijn a.i. niet aanbevelend genoeg geschreven? Oordeel zelf:

Aletta Beaujon (1933-2001) werd op Curaçao geboren, maar bracht veel tijd door op de familieplantage Slagbaai op Bonaire, en later ook in Europa. Tijdens haar leven publiceerde zij één dichtbundel waarmee zij zich direct schaarde onder de belangrijkste Antilliaanse dichters. Die bundel, aangevuld met een grote niet eerder gepubliceerde collectie poëzie en verspreide gedichten, vormt deze uitgave van haar verzamelde gedichten. Beaujon schrijft in het Nederlands en het Engels, een enkele maal in het Spaans of Papiamentu (met vertalingen). Zij overschrijdt moeiteloos alle geografische grenzen en zowel de Antillen als Nederland, Griekenland en nog andere landen vormen het decor van haar poëtisch universum. Wat zij schrijft is bijna altijd even raak als sensitief, en bedrieglijk lichtvoetig. Haar motieven vindt men bij alle grote dichters: natuur, eenzaamheid, dood, ontheemding, Met een biografisch voorwoord van haar zoons en een indringend nawoord met verantwoording van de bezorgers is deze uitgave voorbeeldig verzorgd. Aanbevolen voor alle bibliotheken

Ik wed dat de Eskimo’s op Groenland, alias de Inuit, van een vergelijkbare uitgave (zeg: De schoonheid van wit) nog 300 exemplaren hadden besteld. Groenland: zou dat nou een mooi land zijn om naar te emigreren? Ik ga het eens uitzoeken.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter