blog | werkgroep caraïbische letteren

2de uitreiking Cindy Kersebornpenning voor kleur in de media

Op dinsdag 28 november a.s. wordt in het Bijlmer Parktheater voor de tweede keer de Cindy Kersebornpenning voor kleur in de media uitgereikt vanwege de Stichting Cimaké.

Cindy Kersborn (rechts) met Sanne Landvreugd in California.

De jury bestond dit jaar uit Jörgen Raymann, Sylvana Simons en Meral Uslu. Secretaris van de jury was Ray Blinker. De genomineerden zijn:

• Hesdy Lonwijk (1976, Suriname) filmmaker; @hesdylonwijk

• Mildred Roethof (1970, Utrecht) filmmaker; @mildredroethof

• Naomi White (1998, Amsterdam), filmmaker; @naomiajuahwhite

• Harvey Wirht (1959, Melville, Australië) musicus en filmmaker; www.harveywirht.com

• Speciale vermelding: Freek de Goeje (1997, Amsterdam); www.freekdegoeje.com

Wie van de vier genomineerden de winnaar is van de Cindy Kersenbornpenning 2023 wordt pas tijdens de bijeenkomst bekend gemaakt.

De uitreiking van de Cindy Kersebornpenning wordt gepresenteerd door Mavis Carrilho. De lofrede wordt uitgesproken door Jörgen Raymann. Sylvana Simons interviewt de winnaar van de Cindy Kersebornpenning. Zangeres Valerie Jane en pianist Abel Marcel Calderon Arias verzorgen een muzikaal intermezzo.

De Cindy Kersebornpenning is een initiatief van de Stichting Cimaké en de Directors’ Round Table. De penning wordt jaarlijks toegekend ter herinnering aan Cindy Kerseborn, (19561919) , maakster van documentaires over de Caribische auteurs Edgar Cairo, Frank Martinus Arion en Astrid Roemer en over de Arubaanse nieuwjaarstraditie Dande. De prijs bestaat een ring met bijbehorende penning, ontworpen door Joost Elffers (New York City) en Elles Kloosterman (Bergen N.-H.) en een geldprijs van €1000.

In aanmerking voor de penning komen makers van bewegende beelden op welk medium dan ook. ‘Kleur in de media’ houdt in dat het werk gemaakt is door mensen van kleur of gaat over mensen van kleur. Maar de term ‘kleur’ verwijst hier meer naar een mentaliteit en een belangstelling dan naar afkomst of huidskleur. De makers moeten een band met Nederland hebben of hun werk moet over mensen in Nederland gaan.

In 2022 werd de jury gevormd door Adriaan van Dis, Sylvana Simons en Meral Uslu. Als winnares kozen zij toen Bibi Fadlalla, beeldend kunstenaar, video- en filmmaker (www.bibifadlalla.com). Bibi volgde mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York. Zij maakte o.a. de documentaires Zwarte Piet en Ik (2012), Vader Figuur (2019) en de installatie Prelude to a Nation (Tropenmuseum, 2022-2026).

Datum: 28 november 2023, 16.00 uur, inloop 15.30 uur

Locatie: Bijlmerparktheater, Amsterdam

Kaarten voor de bijeenkomst zijn gratis en kunnen worden aangevraagd via contact@cimakefoundation.eu. website: https://www.cimakefoundation.eu/cindykersebornpenning-2023/ Voor aanvullende informatie: Ray Blinker, 06 5245 5388.

Stichting Cimaké bestuur: Abram de Swaan, voorz., Jan Onland en Dehlia Timman, adviseurs: Mavis Carrilho en Ray Blinker.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter