blog | werkgroep caraïbische letteren

Robert Vuijsje sluit 6de Caraïbische Letterendag af

Wie herinnert het zich niet: alle commotie rond eerst het boek, toen de literaire prijzen en vervolgens de film naar het boek: Alleen maar nette mensen van Robert Vuijsje. Hij schreef – wat men er ook van vinden moge – zonder meer het boek dat de meeste vragen stelde over de multiculturele samenleving Nederland. Op zaterdag 24 oktober is hij dan ook te gast in de laatste ronde van de Caraïbische Letterendag, die om exact 19.00 uur losbarst in de lichthal van het Amsterdamse Tropenmuseum.

Robert Vuijsje (2)

Robert Hendrik Vuijsje (Amsterdam, 12 oktober 1970) is een Nederlands journalist en schrijver van Joodse afkomst. Hij doorliep het Barlaeus Gymnasium en studeerde Sociologie en Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ook bracht hij een jaar door aan de Amerikaanse Universiteit van Memphis.

Carrière

Van 1997 tot 2007 werkte Vuijsje voor weekblad Nieuwe Revu. Voor een interview met spelersmakelaar Sigi Lens werd hij in 2005 genomineerd voor de Hard Gras-prijs voor het beste sportverhaal. Vanaf 2007 schreef hij voor de zaterdageditie van dagblad De Pers, waarvoor hij met onder anderen Desi Bouterse en Tom Wolfe sprak. In 2008 debuteerde hij met zijn roman Alleen maar nette mensen. De roman gaat over een jongen van joodse afkomst uit de chique Amsterdamse wijk Oud-Zuid die op zoek gaat naar een “intellectuele negerin” als vriendin. Deze culturele zedenschets werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs in 2009. Ook werd hij genomineerd voor de Belgische Gouden Uil literatuurprijs die hij vervolgens won. Op 8 maart 2010 is Vuijsje tevens uitgeroepen tot winnaar van de literaire jongerenprijs De Inktaap 2010. Zijn tweede roman, Beste vriend, verscheen in 2012.

Familie

Robert Vuijsje is de zoon van journalist Bert Vuijsje en de neef van schrijver Herman Vuijsje.

Bibliografie
King Klashorst, 2005/ 2006
Alleen maar nette mensen, roman, 2008
Bewerking van Bijbelverhaal over Daniël in: De Karavaan, 2009
Rotterdam Zomercarnaval, 2010
In het wild, reportages, 2011
Beste vriend, roman, 2012
De scheiding en andere liefdesverhalen, novellen, 2013.

Prijzen
2009: Gouden Uil voor Alleen maar nette mensen
2010: De Inktaap voor Alleen maar nette mensen

 

[informatie uit Wikipedia]

Klik hier voor het volledige programma van de 6de Caraïbische Letterendag.

 

LogoWerkgroepCaraibischeLetteren

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter