blog | werkgroep caraïbische letteren

25 september: Derde Caraibische Letterendag

A.s. zaterdag 25 september 2010 vindt de Derde Caraibische Letterendag plaats, georganiseerd door de Werkgroep Caraibische Letteren. De dag is geheel gewijd aan de toneelschrijfkunst van Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba. Toneelreadings, twee panels, twee columns, een spetterend slotfeest en een keur aan gasten van over de oceaan en uit Nederland garanderen een prachtige bijeenkomst.

Scènes uit een huwelijk
Overspel in de politiek en in de liefde : de toneelschrijfkunst van Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba
in het Bijmerparktheater, Amsterdam-Zuidoost

Gasten :

Thea Doelwijt, Sharda Ganga, Maarten van Hinte, Julien Ignacio, John Leerdam, Jenny Mijnhijmer, Norman de Palm, Albert Schoobaar en Gerda Havertong.
Presentatie en debatleiding : Noraly Beyer
Een gesprek met toneelschrijvers en regisseurs uit Suriname en de Antillen over theater in relatie tot politiek, wat denken ze te bereiken, wat kan er teweeg worden gebracht ? En theater in relatie tot familie, kan het persoonlijke algemeen worden gemaakt? Waarom hebben ze voor deze vorm van schrijven gekozen en is het anders schrijven voor een Caraibisch publiek en een Nederlands publiek. Deze en andere vragen passeren de revue wanneer Noraly Beyer in gesprek gaat met ‘oude’ en ‘nieuwe’ toneelschrijvers en regisseurs van Caraibische afkomst.
Tijdens de avond zullen er vier scènes van oude en nieuwe toneelschrijvers in de vorm van een ‘reading’ gepresenteerd worden door zes acteurs.
In de pauze en na afloop : boekentafels in de foyer van het theater.
De avond wordt afgesloten door de spetterende zevenmansformatie Faya Djang, die speelt tot 01.00 uur !!
Aanvang : 19.30 !!
Entree : € 10,00.
Reserveren vooraf niet nodig, maar u kunt desgewenst wel kaarten telefonisch bestellen via de kassa van het Bijlmerparktheater.
Voor elke bezoeker gratis een Caraibisch boek, welwillend beschikbaar gesteld door uitgeverij In de Knipscheer.
Adres :
Bijlmerparktheater, Anton de Komplein 240, 1102 DR Amsterdam-Zuidoost
(vlak achter het winkelcentrum Amsterdamse Poort, bij de plaats waar in de zomer de hoofdingang van het Kwakoefestival is).
Openbaar vervoer: per trein, metro (lijn richting Gein) of bus: station Amsterdam Bijlmer Arena. Het theater is ook per auto bereikbaar. Voor gedetailleerde informatie zie de site van het Bijlmerpartktheater onder Info

1 comment to “25 september: Derde Caraibische Letterendag”

 • U vergeet de eerste in NL zwarte afgestudeerde en ex Sticusa uitgezonden toneel & tv regisseur/acteur/auteur voor de zoveelste keer te noemen, laatstaan uit te nodigen. : (Hans) Errol Paul Caprino.

  Deel 4 – Prof. Dr. Michiel van Kempen :
  Caprino regisseerde het toneelgenootschap Thalia in 1968 in Engelen zonder vleugels van Albert Husson waarin hij afstand nam van het tot dan enorm overheersende realistische toneel en experimenteerde met belichting, projecties en geluidsband.348 Het jaar daarop regisseerde hij Arnie Breeveld in de toneelmonoloog Ai Santo Boma van Ruud Mungroo.
  Caprino had vier Moetete-schrijvers in een workshop getraind in het schrijven van eenakters.Uit die samenwerking kwamen vier stukken voort. # Ai Santo Boma van Ruud Mungroo was opgebouwd volgens een associatief patroon van herinneringen van een man die uit de gevangenis komt. # De nacht van de winti van Thea Doelwijt, over een verhollandste jongeman die voor het eerst naar een wintiprei gaat. # In de monoloog Nakgwe voerde Jozef Slagveer de revolutionair Joesoe Nakgwe ten tonele die voor de guerrilla kiest en liever wil sterven in de nacht, dan zijn onafhankelijkheid op te geven. # In Bigi Dorsi van R. Dobru bracht hij een realistische erfscène tot leven rond de oude wijze Bigi Dorsi en de uit Nederland teruggekeerde Sjakie die zich niet meer kan aanpassen.
  In 1969 regisseerde Hans Caprino voorts de Afro-Surinaamse Maisa-show, een multicultureel programma van het CCS en het door hem voor Suriname bewerkte blijspel Boeing Boeing van Marc Cammoletti Dat jaar maakte hij ook voor de Stvs een korte film naar het verhaal De verpletterde droom van Jozef Slagveer.
  De ‘Culturele Werkavond’ die Caprino in 1970 maakte, zou aanleiding zijn tot een rel. Op het programma stond een opvoering naar analogie van de Kromanti-versie van het scheppingsverhaal waarin de wordingsgeschiedenis van het Surinaamse volk werd uitgebeeld. Het verhaal werd gebracht als niet-realistisch ‘intuïtie-toneel’ opgeroepen door een toneel zonder achterdoek, dia’s, geluidseffecten en spelers die zich in de zaal bewogen. Het programma bood verder teksten van Thea Doelwijt, Frank Martinus Arion, R. Dobru, Orlando Emanuels en Eddy Bruma, en een parodie op het Evangelie van Johannes door Jozef Slagveer. Hans Caprino werkte in hetzelfde jaar 1970 nog mee aan de cabaretshow Frrrèk, vertrok naar de Antillen en regisseerde pas weer in Suriname in 1982, toen de legergroep Mofo zijn stuk Gron Bari opvoerde, en het Doe-theater Linkse Lucie.
  —-
  Prof. experience – More than 35 yrs of T.V. Radio & Theater Directing & Producing of
  quite some productions in different countries, of wich lately on Curacao. called : “BinnensteBuiten” (Insight Out).
  —–
  Before : Some important productions
  involved with as Director,Producer Actor and/or Writer :

  -Actor in “De Zaak Lorca is ons onbekend” Theater Terzijde -(Annemarie Prins) Amsterdam
  -Producer/Director/Actor in “ L’chaim of Golgotha” (Lodewijk de Boer) Sigma Centrum prod.Amsterdam
  -Auteur/Director of a Stichting Nieuw Rotterdams Toneel production “De Maagd”
  – Director/Producer in Suriname and in Curacao for STICUSA
  – Guest Director with “ El Teatro Campisino” in San Juan Bautista – California-USA Teatro Campesino
  – Auteur/Producer/Director of Theater/TV-production of stichting Vormings Theater “Tussen Mythe en Masker” –Tropen Museum prod. Amsterdam
  – Auteur/Producer/Director/Actor of Theatermusical BAKUBA prod. : “Pak Fan Show” stichting Vormings Theater
  Auteur/Director of Theatermusical “Oe’Ma” of stichting Vormings Theater
  – Auteur/Producer/Director of subsidized Total Theater BAKUBA prod. : “Tamara”
  – Actor in “Buren” of Theater Persona & De Balie Politiek Cultureel Centrum A’dam – (Femke Boersma/Elsje de Wijn)
  – Director “De Mazzel van Bertha” of Theatergroep de Verwarring-
  – Actor in “Catastrophe” of Stichting Theater Initiatieven De Bastaard & Theater a/d Haven – Den Haag.

  Caprino
  Penstraat 101 – Curacao – 599-9-6637851

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter