blog | werkgroep caraïbische letteren

2018 uitgeroepen tot Albert Helman-jaar

2018 wordt uitgeroepen tot Albert Helman-jaar. Verschillende instellingen hebben daartoe de handen ineengeslagen. Een lang jaar zal er van alles rond de grote Surinaamse schrijver gebeuren: een film, een musical, een toneelstuk, een tentoonstelling, een congres, heruitgaven van zijn werk.

 

Vertegenwoordigers van de organiserende instanties bij de persconferentie over het Helman-jaar, v.l.n.r. Michiel van Kempen (UVA/Werkgroep Caraïbische Letteren), Jane Smith (UB), Lila Gobardhan-Rambocus (IOL), Denise Kort (van de initiërende instelling, het Institute for Graduate Studies and Research, IGSR), Jerry Dewnarain (DWTL), Roekmienie Debipersad (MINOW), Hilde Neus (IOL). Jerry Egger, Eric Jagdew (Adek), regisseuse Sharda Ganga en schrijfster Ismene Krishnadath ontbreken op de foto.

 

Albert Helman was niet alleen de schrijver van beroemde romans als Zuid-Zuid-West en De stille plantage, hij was ook componist, verzetsstrijder, journalist, politicus, minister en taalkundige. Met de omvangrijke Helman-biografie Rusteloos en overal van Michiel van Kempen en met een website op www.literatuurmuseum.nl heeft het Helman-jaar al een voorschot genomen. Dat krijgt een wervelend vervolg.
De Universiteitsbibliotheek Suriname verzorgt eind 2017 een tentoonstelling over 115 jaar Albert Helman. In april 2016 heeft de UB de nalatenschap aan documenten van wijlen Els Moor ontvangen. Dit geschenk, met veel werken van Albert Helman uit de collectie van kenner August Düttenhofer, was een goede aanwinst om de Helman-collectie te completeren. De UB start ook een actie om de collectie compleet te krijgen.
De Curaçaose cineast Sherman de Jesus werkt aan een film over Helman. Sharda Ganga gaf bij de presentatie van de Helman-biografie al een voorproefje van een toneelstuk dat zij over het roerige leven van de oude meester bezig is te schrijven. De Stichting Julius Leeft zal zijn grote jaarlijkse theatermusical onder regie van John Leerdam aan Helman wijden; aan die spectaculaire opvoeringen deed in vorige jaren altijd de fine fleur van het Caraïbisch theater en muziek mee: Giovanca, Jörgen Raymann, Gerda Havertong, Shirma Rousse, Paulette Smit, Felix Burleson, Raymi Sambo, Manoushka Zeegelaar Breeveld enz. enz.

 

Albert Helman in 1946

 

Van de Helman-biografie verschijnt bij Vaco Publishers een bijzondere, ingekorte editie voor Suriname, speciaal gericht op scholieren van de hoogste klassen van de middelbare scholen en studenten van de eerste jaren van vervolgopleidingen. Door sponsoring wordt getracht het boek tegen kostprijs ter beschikking te stellen. Er komen speciaal geannoteerde scholierenedities van Zuid-Zuid-West en De stille plantage en daarbij behorende lesbrieven voor de scholen. In de Knipscheer brengt een ruime bloemlezing uit het mooiste dat Helman schreef.

In de loop van het Helman-jaar zal er ook een wetenschappelijk congres plaatsvinden waarin het veelzijdige erfgoed van Helman kritisch tegen het licht wordt gehouden. De teksten van het congres worden gebundeld in een bijzonder nummer van het tijdschrift His/Her Tori.

De instanties die in het comité Helman-jaar samenwerken zijn de Anton de Kom-Universiteit (IGSR), de Universiteitsbibliotheek, het IOL, de Schrijversgroep ’77, de Ware Tijd Literair, de Werkgroep Caraïbische Letteren, de Universiteit van Amsterdam, Stichting Projekta en het MINOW.

 

.
.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter