blog | werkgroep caraïbische letteren

20 Questions and Answers about Dutch Slavery and its Legacy

Op de internationale conferentie van Decoloniality Europe, waarvan IISR een kernlid is, was aangekondigd dat er een nieuwe serie boekuitgaven komt in het Engels gericht op de internationale netwerken van activisten. De eerste uitgave in deze serie komt eind juni uit. Het is geschreven door Stephen Small en Sandew Hira en is getiteld: 20 Questions and Answers about Dutch Slavery and its Legacy.

Coen

Monument voor Jan Pieterszoon Coen

Serie DTM
De nieuwe serie wordt uitgegeven door uitgeverij Amrit. Sandew Hira is de hoofdredacteur van deze serie. Het internationale netwerk Decoloniality Europe zal de komende maanden werken aan de vorming van een internationale redactie voor de serie. Ook zal een planning gemaakt worden van de uitgaven in deze reeks voor de komende 12 maanden.
Een tweede project dat samenhangt met de serie en eveneens door uitgeverij Amrit zal worden uitgegeven is een theoretisch tijdschrift getiteld Decolonizing The Mind. Dit digitale tijdschrift beoogt intellectuelen en activisten die actief zijn op het gebied van decolonizing the mind te organiseren voor de kritiek op het wetenschappelijk kolonialisme en de ontwikkeling van alternatieve kennisproductie.
De komende tijd zal gewerkt worden aan de vorming van een redactie en een netwerk van schrijvers die het nieuwe tijdschrift kunnen voorzien van theoretische en analytische artikelen.
Eerste uitgave
De eerste uitgave in de nieuwe serie is een boek dat geschreven is door Stephen Small en Sandew Hira. Het is getiteld: 20 Questions and Answers about Dutch Slavery and its Legacy. Het behandelt de 20 meest voorkomende vragen over (de erfenis van) slavernij. Het gaat om vragen als:
Wanneer is de Nederlandse slavernij begonnen?
Waarom is de Nederlandse slavernij opgezet?
Wat was de rol van vrouwen tijdens slavernij?
Wat soort verzet was er tegen slavernij?
Wat zijn de argumenten voor en tegen herstelbetalingen?
Achtergronden en presentatie
Jennifer Tosch van de Black Heritage Tours organiseert tours in Amsterdam over het thema de erfenis van het Nederlandse slavernijverleden. Zij krijgt veel toeristen uit het buitenland die de tour doen met een boot en wandelen door de stad. Dit boek zal door haar te koop worden aangeboden aan de Engelssprekende bezoekers. In het najaar zal een Nederlandse vertaling van het boek verschijnen.
Het boek zal gepresenteerd worden op het Keti Koti Festival in het Oosterpark in Amsterdam.

SmallHira20Questions400
Boekgegevens
Auteurs: Stephen Small/Sandew Hira
Titel: 20 Questions and Answers about Dutch Slavery and its Legacy.
Aantal pag: 80
ISBN: 978-90-74897-79-2
Prijs: 7,50 euro.
Bestelling (porto-kosten voor uitgever): info@iisr.nl

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter