blog | werkgroep caraïbische letteren

20 jaar geëist tegen Desi Bouterse

PARAMARIBO – [UPDATE 14:16] Auditeur-miltair Roy Elgin heeft woensdag een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twintig jaar geëist tegen Desi Bouterse voor zijn rol in de Decembermoorden. De aanklager acht het wettelijk en overtuigend bewezen dat de toenmalige bevelhebber van het National Leger samen met anderen een plan had beraamd om de vijftien slachtoffers van het leven te beroven.

Elgin zegt geen bewijs te hebben gevonden dat Bouterse zelf één of meerdere slachtoffers heeft doodgeschoten. Daarom wordt hij aangemerkt als medepleger. De legerbevelhebber was wel degelijk aanwezig in Fort Zeelandia toen de Decembermoorden werden gepleegd. Er is echter volgens Elgin geen bewijs dat Bouterse daar zelf heeft geschoten.

Ook vindt Elgin bewezen dat er sprake is van moord met voorbedachte rade. De Decembermoorden waren “goed voorbereid en er was een draaiboek”. De inmiddels overleden sergeant Paul Baghwandas werd door de aanklager aangewezen als de uitvoerder. “Hij was de beul, de baas”, aldus Elgin.

 

Volgens Elgin hadden Bouterse en de medeverdachten zich als heerser over leven en dood opgesteld. Zij hebben nodeloos en zinloos de vijftien slachtoffers op gewelddadige wijze van het leven beroofd. Elgin noemde de zeer gedetailleerde verklaringen betrouwbaar en putte daar uit bewijs. Het forensisch onderzoek in Fort Zeelandia waar de moorden in 1982 zijn gepleegd bracht 93 kogelinslagen in de Muur van Bastion Veere aan het licht.

Hugo Essed, de advocaat van de nabestaanden, vindt dat de auditeur-militair zich goed van zijn taak heeft gekweten. “Ik denk omdat het gaat om vijftien slachtoffers, dat de reden is waarom onvoorwaardelijk de maximumstraf geëist is”, was zijn eerste reactie tegenover Radio ABC.

Henk Kamperveen, zoon van de vermoorde mediaeigenaar, had een strafeis verwacht. “Tijdens het onderzoek ter terechtzitting en de getuigenverklaringen kon worden gedestilleerd dat er niets anders dan een strafeis uit kon rollen.”

Voor Henri Behr, wiens broer Bram een van de slachtoffers was, maakt dit duidelijk ”dat de rechtsstaat van Suriname goed functioneert”. Hij prees ook de aanklager. ”Er moet een last van de schouders van deze man zijn afgevallen”, zei Behr tegenover ANP.

Romeo Hoost van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname noemt het ”bijzonder hoe de officier van justitie 200 procent is gedraaid” en er na zoveel jaar een eis is gekomen.

[uit de Ware Tijd, 28/06/2017]

 

Klik hier voor een gesproken column van Theo Para.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter