blog | werkgroep caraïbische letteren

2 juni 2024: Eerste Caraïbische Filmdag

Op zondag 2 juni 2024 organiseert de Werkgroep Caraïbische Letteren de Eerste Caraïbische Filmdag in het Slachtstraat Filmtheater in Utrecht. Een hele dag lang zal een selectie te zien zijn uit het grote aanbod van oude Caraïbische films plus enkele van de allernieuwste films, afgewisseld met korte toelichtingen en q&a’s met de makers.

Het programma is tot stand gekomen onder auspiciën van de Werkgroep Caraïbische Letteren. Redactie: Michiel van Kempen, Paulette Smit en Lex Veerkamp (research en coördinatie).

Adres: Slachtstraat Filmtheater, Slachtstraat 5, Utrecht.
Tijd: 12.00 tot 21.30 uur.
Toegang: Cinevillepas, Studentenkaart/CJP, U-pas, Kinderkorting (aan de kassa), 10-ticket (max. 2 tickets per voorstelling) zijn geldig. Reserveren kan vanaf 10 mei via Slachtstraat.nl, klik hier.

Programma

12:15 De indiaan baarde een neger, r: Sherman de Jesus. p: Memphis Film

Een drieluik over drie van de grootste schrijvers van Curaçao, Boeli van Leeuwen, Tip Marugg, Frank Martinus Arion. 90 min., 1992. Aansluitend Q&A met Sherman de Jesus.

De titel van de film komt van een kreet in het “Guene” van de grootvader van Frank Martinus Arion: “Yokang a pari guene!”. Het Caraibische gebied roept enkel beelden op van witte stranden,

ongeremdheid, van merengue’s, rum en mooie bruine meisjes. Toch werken of werkten hier verschillende schrijvers die de Nobelprijs gekregen hebben of op dat niveau staan: Gabriel Garcia Márquez, Derek Walcott en V.S. Naipaul. Curaçao maakt van de gewoonste visuele objecten (het landschap, dieren, de oude stad, de mensen) uitzonderlijke belevenissen.

De drie grote schrijvers van Curaçao Boeli van Leeuwen, Tip Marugg en Frank Martinus Arion verdienen aandacht, niet omdat ze uit een exotische omgeving komen, maar omdat ze goede schrijvers zijn op een eiland met tientallen nationaliteiten die samen even zovele talen spreken en met een eigen taal, het Papiamentu.

We horen de stem van Frank Martinus Arions grootvader rollen tussen de heuvels van Curaçao. Een geluid dat zelfs de honden in Tip Maruggs dichtbegroeide tuin verontrust, hemzelf tot glimlachen brengt en Boeli van Leeuwen tot de uitspraak verleidt: ook ik ben een neger aan het worden.

14:15 Plantage Tamarinde, r: Michael Forlong (1964). Ca. 65 min.      

Gerestaureerd door Eye Filmmuseum. Opmerkelijke film naar boek, toneelstuk en scenario van Hans Keuls. Met Jack Monkau, Albert van Dalsum, e.v.a. Speelt zich af op Curaçao, grotendeels gefilmd bij Landhuis Knip.

Met inleiding. In aanwezigheid van de dochter van Hans Keuls, Marleen Keuls, die ook een rol in de film speelt.  

Het verhaal speelt zich af op Curaçao, waar de familie Van Leent de Plantage Tamarinde exploiteert. Als de vooruitgang zich op het eiland aandient, kan vader Sjon dat niet bijbenen. De plantage blijkt economisch niet meer rendabel.

Sjon vindt het moeilijk het bedrijf te verkopen, omdat dat al generaties lang in handen van de familie is. Daarnaast spelen er ontwikkelingen in huiselijke kring: de dochter is verliefd op de zwarte zoon van de huishoudster, een vergelijkbaar thema als in Guess Who’s Coming to Dinner (uit 1967).

16:00 Drie korte Caraïbische films

Buskando/ Op zoek (1972), r: René van Nie, Sticusa, 28 min. Gerestaureerd en opnieuw ondertiteld door Beeld & Geluid. Op zoek naar wat er zoveel jaar na de slavenopstand van 1795 nog leeft van de drang naar vrijheid en zelfstandigheid, dat gesymboliseerd wordt in de persoon van Tula. Met Eddie Kelly.

De Volkskrant schreef bij de Nederlandse première:  ‘Op mij komt zo’n film af als een mooi brok cinema, wel doorvoeld en emotioneel van betekenis.’

E leyenda di Buchi Fil (The legend of Buchi Fil) van German Gruber Jr (r), Sulin S.F. Passial (p) en Sharelly Emanuelson (p) (HKU, 2009).

Gebaseerd op het gedicht van Pierre Lauffer, over de sterke slaaf Buchi Fil. De plantagehouder probeert de weerstand van Buchi Fil te breken door zijn geliefde Mosa Nena te verkopen. 23 min. Trailer: E Leyenda di Buchi Fil (youtube.com)

La Última Ascensión (Kevin Osepa, Curaçao, Gouden Kalf beste film 2022), 24 min. Kevin Osepa is aanwezig.

Visser Rowin vangt nauwelijks genoeg om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar als hij op zijn vaste visstek een mysterieuze man ontmoet, lijkt zijn leven drastisch te veranderen.

Als jonge visser op Curaçao is het voor Rowin lastig om zijn hoofd boven water te houden. Tot hij op een dag een wonderlijke ontmoeting heeft met een geheimzinnige figuur. Het begint Rowin te dagen dat hij door diens aanwezigheid op de visstek meer vis vangt. Naarmate de twee elkaar beter leren kennen, durft Rowin zich open te stellen voor zijn verleden en leert hij zijn toekomst te omarmen. Regisseur Kevin Osepa werpt met deze film een nieuw licht op thema’s als post-kolonialisme en de Afro-Caraïbische identiteit.

Trailer: Teaser LA ÚLTIMA ASCENSIÓN (youtube.com)

17:45 Stones have Laws (2018, 101 min), docum.  Regisseurs: Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan & Tolin Alexander. De regisseurs zullen aanwezig zijn.

Voor de Surinaamse Marrons, afstammelingen van gevluchte slaven, zijn woud, rivier en stenen door geesten bezield. In indrukwekkende beelden ontvouwt zich een panorama waarin ze hun wereld tonen en de filmmakers hun verhalen toevertrouwen. Over de strijd van hun voorouders, de nieuwe multinationals en het maken van een boot met vuur en kettingzaag.

Trailer: Stones Have Laws – Trailer (youtube.com)

19:45 Yubismo (2022)  60 min., Nederlandse première. R: Corry van Heijningen.

Yubismo vertelt het verhaal achter het leven en de kunst van Yubi Kirindongo (1946), een van de grootste, zo niet allergrootste beeldend kunstenaar van Curaçao. De film is bekroond op het Caraïbisch Filmfestival in Toronto, Canada.

Fragment uit de film: Yubismo (youtube.com)

Yubismo tells the story behind the life and art of one of Curaçao’s most celebrated and influential modern artists: Yubi Kirindongo. 
Known for his reuse of obsolete materials, Yubi Kirindongo left his mark on both the Curaçaoan and International art world, by embodying the simple complexity, sensitive rigidity, and harsh beauty of Curaçaoan reality in his artworks. 

In het voorprogramma:

Kima Momo (Ryan Oduber, Alydia Wever, Aruba), 4 min., 2011

Muhé Frida. Met Alydia Wever, cam: Ryan Oduber. regie: Felix de Rooy, 17 min, 2011. Alydia Wever en Ryan Oduber zijn aanwezig.

Muhé Frida.
Kima Momo.
E leyenda di Buchi Fil.
La última ascención.
Stones have laws.
Yubismo.

3 Trackbacks/Pings

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter