blog | werkgroep caraïbische letteren

Surinaamse Den Uyl met een missie

door Hans Buddingh’

Het zou een scène uit een spannende film kunnen zijn: de door een coup afgezette premier van een ex-kolonie zit gevangen in een kazerne; vanuit z’n celraampje ziet hij met grote regelmaat de militair attaché van het ex-moederland langslopen die op bezoek gaat bij de nieuwe machthebbers. Het overkomt Henck Arron tijdens zijn gevangenschap in de Memre Boekoe-kazerne, in 1980. Daar kijkt hij ook de dood in de ogen bij een schijnexecutie, wanneer hij en anderen (ten onrechte) worden verdacht van betrokkenheid bij een mogelijke coup tegen het regime van Desi Bouterse.

article1_1_large

Premier Henck Arron spreekt bij de opening van een woningbouwproject in de buurt van Paramaribo; Foto Anefo

 

Het zijn maar enkele van vele scènes die zich lenen voor een B-film over Suriname: de Decembermoorden (de executie van vijftien opposanten van Bouterse); een binnenlandse oorlog met de fotogenieke Brunswijk als rebellenleider, een moordverdachte/drugscrimineel die door het parlement tot president wordt gekozen.

Lees de bespreking van het boek

Peter Meel: Man van het moment; Een politieke biografie van Henck Arron. AmsterdamPrometheus Bert Bakker, 745 blz. € 49,95

in het NRCHandelsblad van 28 november 2014 hier: 28 november 2014 _ NRC Handelsblad _ bespreking Meel

Meel-Arron

on 29.11.2014 at 11:07
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter