blog | werkgroep caraïbische letteren

180 jaar Thalia

Afgelopen zondag en maandag trok theater Thalia in Paramaribo volle zalen met de productie “Thalia’s Bigi Tori Birthday Party”. Thalia vierde daarmee haar 180-jarig bestaan. In het kader van dit jubileum organiseert het theater verschillende activiteiten, met als kick-off een ‘Singi Netie’. Die staat symbool voor het afscheid van de oude Thalia dat plaats moet maken voor een nieuwe. Vervolgens was er de door Cynthia Mc Leod geschreven theaterproductie.

 

De Nederlandse ambassade was hoofdsponsor van de theaterproductie. Ambassadeur Ernst Noorman is hier in gezelschap van gastactrice Karin Bloemen, de schrijfster van het stuk, Cynthia Mc Leod, en de regisseuse, Sharda Ganga.

Theater Thalia werd opgericht op 27 april 1837. Daarmee is het toneelgenootschap de oudste in het Caribische gebied. De vereniging diende in het begin van de vorige eeuw als de belangrijkste spreekbuis voor het volk, alhoewel het toen nog wel een tamelijk elitair gezelschap was.

Maar het theater is nog steeds populair. Voorzitter Alida Neslo heeft verschillende ambities om het theater verder uit te breiden. Zo wil ze in de toekomst onder andere een professioneel theater oprichten.

.

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter