blog | werkgroep caraïbische letteren

18 Februari: Anton de Kom-lezing 2010

Op donderdag 18 februari houdt Freek de Jonge in het Verzetsmuseum Amsterdam de Anton de Kom-lezing 2010. De cabaretier zal op geheel eigen wijze spreken over sociaal engagement, verzet en politiek. Aansluitend reageert schrijfster Naema Tahir op de lezing. De Anton de Kom-lezing is een initiatief van Art.1 en het Verzetsmuseum Amsterdam. Met ingang van 2010 heeft dagblad Trouw zich als mediapartner verbonden aan de lezing. Aldus een persbericht van Art.1.

 

Freek de Jonge
Freek de Jonge werd bekend toen hij samen met Bram Vermeulen optrad als de sociaal geëngageerde cabaretgroep Neerlands Hoop. Vanaf 1980 ging hij solo en maakte hij naam als cabaretier met zijn ingenieus geconstrueerde conferences. In 1978 nam De Jonge samen met Vermeulen in de actie ‘Bloed aan de paal’ stelling tegen deelname van Nederland aan het WK voetbal in Argentinië. Reden was het strenge dictatoriale regime dat de macht daar in handen had. Bijna 30 jaar later – in 2004 – verbaasde De Jonge vriend en vijand door af te reizen naar Irak en daar voorstellingen te geven voor Nederlandse militairen. Tijdens de Anton de Kom-lezing 2010 zal De Jonge zich opnieuw uitspreken over verzet.

Anton de Kom-lezing
De Anton de Kom-lezing heeft tot doel aandacht te vragen voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie in heden en verleden. Met het vernoemen van de lezing naar Anton de Kom menen Art.1 en het Verzetsmuseum Amsterdam recht te doen aan de inhoud ervan. De Kom (1898 – 1945) kwam als schrijver op voor zijn Surinaamse landgenoten tijdens de koloniale onderdrukking en was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Zijn onvermoeibare strijd tegen onrecht vormt een inspiratie voor zowel Art.1 als het Verzetsmuseum Amsterdam.

Praktische informatie
Datum: 18 februari 2010
Tijd: 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur)
Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam
Entree: 5,00 euro (gratis voor leden van de stichting Vrienden van het Verzetsmuseum). In verband met het beperkte aantal plaatsen is reserveren noodzakelijk. Bel 020 – 620 25 35 of mail naar info@verzetsmuseum.org.

Pers is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de Anton de Kom-lezing 2010 door Freek de Jonge. Journalisten kunnen zich aanmelden bij Marjolein Marreveld van het Verzetsmuseum Amsterdam, tel. 020 – 620 25 35, e-mail marreveld@verzetsmuseum.org of Leyla Hamidi van Art.1, tel. 010 – 201 02 01, e-mail l.hamidi@art1.nl.

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter