blog | werkgroep caraïbische letteren

15-jarig bestaan De koningin van Paramaribo feestelijk gevierd!

In verband met het derde lustrum van de verschijning van De Koningin van Paramaribo van Clark Accord werd door de Clark Accord Foundationaan diverse VOJ en VOS scholen in Paramaribo, een tour aangeboden dwars door het leven en werk van Wilhelmina Rijburg aka Maxilinder. Foto’s van Marcel Accord.

Deze week is het 15 jaar geleden dat wijlen Clark Accord zijn stormachtige debuut maakte met het boek De koningin van Paramaribo.

Sterke vrouwen

Als onwaarschijnlijke hoofdpersoon voerde Accord in zijn roman Maxi Linder op; de roemruchte hoer van Paramaribo en bekend tot in de hoogste sociale kringen van de stad. Maxi Linder was in de ogen van de schrijver niet zozeer een hoer, als wel een sterke zwarte vrouw, sociaal bewogen en compromisloos. Uit een document dat gevonden werd in Accords nalatenschap,  blijkt dat hij tot aan zijn dood bleef zoeken naar inspiratie bij vrouwen als Maxi Linder. Zo maakte de opofferingsgezindheid en sociale bewogenheid van zijn moeder, Jeanette Brudet, een diepe indruk op hem en keek hij naar de strijdlust van Winnie Mandela en de no nonsens-mentaliteit van Michelle Obama, om zichzelf en zijn blik op de wereld te vormen.

Lustrumviering

Clark Accord vierde het 10-jarig bestaan van De koningin van Paramaribo met de opvoering van de muziektheatervoorstelling De koningin van Paramaribo in het MLAB theater in Amsterdam. Het derde lustrum van De koningin vieren wij zonder hem, maar helemaal in de geest van Clark Accord en zoals hij het ons voor heeft gedaan.

Het hele jaar door wordt op verschillende plekken zowel in Suriname als in Nederland voorgelezen uit De koningin van Paramaribo. De bewerking van de monoloog, de Koningin van Paramaribo  ‘Een gevallen vrouw bestaat niet’, door Maikel Austin, wordt opgevoerd  in theater Unique, aan de Fred Derbystraat te Paramaribo, waar Clark Accord in 2000 zijn debuut maakte in Suriname

Op 25 januari 2015 sluiten we het jubileumjaar af in Nederland met de opvoering van de monoloog in het Bijlmerparktheater in Amsterdam Zuidoost.

Clark Accord Foundation

Naast de jubileumviering van De koningin zullen ook de reguliere activiteiten van de Clark Accord Foundation, wederom zowel in Suriname als in Nederland, plaats vinden. Een van de activiteiten in Amsterdam is het uitreiken van de Clark Accord Column Award, in samenwerking met de Scholen Gemeenschap Reigersbos.De jaarlijkse Clark Accord Lezing vindt afwisselend in Suriname en in Nederland plaats. In 2014 staat het podium in Suriname, waar mental coach en media icoon Karin Refos zal spreken over jong ondernemerschap.

Naast de lezing wordt ook weer de jaarlijkse Sori yu talenti Clark Accord  Award voor jong Surinaams schrijftalent uitgereikt.

Elke maand vindt bovendien een historische Maxi Linder Stadstour plaats. Speciaal voor leerlingen van de middelbare scholen in Paramaribo wordt er in het kader van 15 jaar De koningin van Paramaribo, een stadstour gehouden met een feestelijke afsluiting.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Liesbeth Accord

Voorzitter Stichting Auteursrechten Clark Accord (STAR)

Telefoon: 06-27336249

Email: Liesaccord@gmail.com

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter