blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

13e olievondst ExxonMobil in kustgebied Guyana

ExxonMobil heeft bekendgemaakt dat het een nieuwe olie-ontdekking voor de kust van Guyana bij de Yellowtail-1-bron heeft gedaan. Het is de 13e olievondst in het Stabroek-blok. De vondst draagt bij aan de eerder aangekondigde geschatte reserves van ongeveer 5,5 miljard vaten olie in het Stabroek-blok. Yellowtail-1 is de vijfde ontdekking in het Turbot-gebied, waarvan ExxonMobil verwacht dat het een belangrijke ontwikkelingshub zal worden.

 

In het Stabroek blok voor de kust van buurland Guyana heeft ExxonMobil zijn 13e succesvolle olievondst gedaan.

“Net als bij het Liza-gebied hebben opeenvolgende ontdekkingen in het Turbot-gebied hun gezamenlijke waarde voortdurend vergroot,” zei Mike Cousins, senior vicepresident van ExxonMobil Exploration and New Ventures. “Ons succes hier kan worden toegeschreven aan onze toonaangevende upstream-capaciteiten, de kracht van onze partnerschappen en onze voortdurende toewijding om het offshore potentieel van Guyana te laten groeien.”

Bij Yellowtail-1 is op ongeveer 89 meter een hoogwaardig oliehoudend zandsteenreservoir gevonden en werd geboord tot een diepte van 5.622 meter in 1.843 meter water. De put bevindt zich ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van de Tilapia-vondst. De Noble Tom Madden begon op 27 maart met het boren van de Yellowtail. Vervolgens zal hij de Hammerhead-2 boren.

Exploratie- en ontwikkelingsactiviteiten worden voortgezet op andere locaties in het Stabroek-blok. De Stena Carron is momenteel bezig een puttest te voltooien bij de Longtail-1-vondst. Na voltooiing zal hij vervolgens de Hammerhead-3 put boren. Later in 2019 zal de Stena Carron een tweede put boren bij de Ranger-vondst. Het Noble Bob Douglas boorschip voltooit momenteel ontwikkelingsboringen voor de Liza Fase 1-ontwikkeling. ExxonMobil evalueert ook plannen om nog een exploratie boorschip toe te voegen, waardoor het aantal boorschepen voor de kust van Guyana op vier komt.

ExxonMobil heeft eerder gezegd dat er potentieel is voor minstens vijf drijvende productie-, opslag- en verladingsvaartuigen (FPSO) in het Stabroek-blok die in 2025 meer dan 750.000 vaten olie per dag kunnen produceren. De start van de Liza fase 1-ontwikkeling ligt op schema. In het eerste kwartaal van 2020 zal tot 120.000 vaten olie per dag worden geproduceerd met behulp van de Liza Destiny FPSO, die naar verwachting in het derde kwartaal in het land zal aankomen.

Liza fase 2 zal naar verwachting tegen midden 2022 opstarten. Een definitieve investeringsbeslissing wordt binnenkort verwacht onder voorbehoud van goedkeuring door de overheid en de regelgevende instanties. Na goedkeuring is het projectplan om Liza Unity FPSO te gebruiken om tot 220.000 vaten per dag te produceren. In 2019 wordt ook de goedkeuring van een derde ontwikkeling, Payara, verwacht met een geplande start voor 2023.

Het Stabroek-blok is 6,6 miljoen hectare (26.800 vierkante kilometer). ExxonMobil-partner Esso Exploration en Production Guyana Limited is de operator en heeft een belang van 45 procent in het Stabroek-blok. Hess Guyana Exploration Ltd. heeft een belang van 30 procent en CNOOC Petroleum Guyana Limited, een volledige dochteronderneming van CNOOC Limited, heeft een belang van 25 procent.

[uit Starnieuws, 20 april 2019]

on 24.04.2019 at 7:57
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter